Molts assegurats de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social s’han trobat aquesta setmana amb la sorpresa que a l’hora de demanar un extracte de punts, a les seves dependències, se’ls hi cobra un euro si és la segona sol·licitud presencial que es fa en un any natural. Mentre uns usuaris són informats sobre la nova normativa, altres surten de les dependències sense cap de mena d’informació, segons va poder constatar ahir EL PERIÒDIC.
El cobrament per alguns tràmits administratius als assegurats esdevé de la modificació dels preus públics de la CASS que es va publicar al BOPA el 21 de desembre del 2015.
NOU REGLAMENT/ La nova ordenació representa que a partir d’ara els interessats hauran de pagar quatre euros per sol·licitar un certificat d’empresa, un euro per un certificat per a assegurats amb activitat, 0,30 cèntims per fotocòpies, còpies i duplicats (per unitat). Un duplicat de la targeta sanitària suposa quatre euros i la petició d’un segell prestador, 21.
La parapública no ha fet cap mena de difusió ni ha comunicat als assegurats sobre una mesura que forma part del paquet de modificacions introduïdes en la darrera reforma de la llei de la CASS, que justament va entrar en vigor el mes de març de l’any passat.
TRÀMITS ONLINE/ La demanda d’un extracte de punts és gratuïta si es fa a través de la pàgina web de la seguretat social, accedint a la part d’accés a l’usuari mitjançant un pin personal.
A banda, el servei online permet als usuaris consultar la fitxa de l’assegurat i modificar l’adreça, dades de contacte i número de compte.
També es poden informar dels pagaments realitzats per la CASS, d’aturs, pensions i prestacions dels darrers tres anys, així com disposar de volants mèdics i de desplaçament, sempre i quan, en tots els casos, l’usuari hagi demanat la contrasenya adient per cada tramitació.
Tot i que l’edicte del BOPA és del desembre i les tarifes inicialment havien d’entrar en vigor l’1 de gener d’enguany, la seva aplicació s’ha fet efectiva aquesta mateixa setmana, degut als ajustos en els programes informàtics que la parapública va haver de realitzar per adaptar-se a la nova situació arran de les modificacions introduïdes arran la reforma de la Llei de la CASS.
UN ANY DE REFORMA / Les principals modificacions de la legislació contemplen la redistribució de les cotitzacions, l’ampliació de la forquilla de copagament o l’increment dels anys de cotització per tenir dret a una pensió de jubilació.
Un dels canvis fa referència a la redistribució de les cotitzacions. Un 2% de la cotització es passa de la branca general cap a la de jubilació, tot i que el total retingut serà el mateix.
Amb aquest traspàs es vol aconseguir l’entrada en dèficit. Els pacients segueixen assumint un 10% de la despesa de l’hospitalització i un 25% del cost dels actes mèdics en general. Tot i així, la llei obre la porta a una nova forquilla entre el 10 i el 50% per als nous productes, processos assistencials o professionals que es desenvolupin en el marc del desplegament del MAAS.
Pel que fa a les pensions de jubilació, per tenir dret a una pensió cal haver cotitzat 15 anys. L’edat de prejubilació passa dels 58 als 61 anys.
Per calcular les pensions s’aplica una nova fórmula, en la qual no només es tenen en compte els punts acumulats, sinó també els anys que s’ha cotitzat.
Tanmateix altres canvis tenen relació amb les pensions de viduïtat o d’invalidesa.