Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La candidatura trasfronterera costarà al país uns 100.000 euros

La proposta inclou fins a 10 monuments del Principat, la catedral de la Seu d’Urgell i el Castell de Foix

La candidatura transfronterera Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco tindrà un cost pel Govern d’entre 90.000 i 110.000 euros. Així ho van anunciar ahir la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, juntament amb el director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. D’aquesta manera, pel que fa a l’aportació econòmica d’Andorra al projecte, Riva va indicar que hi ha 20.000 euros anuals de previsió pressupostària per cada any de treball de la candidatura.

Aquesta proposta transfronterera, que es fa conjuntament amb Espanya i França, es va iniciar el 2019 i està prevista que estigui enllestida d’aquí tres o quatre anys, segons va detallar Llovera, que també va apuntar que és un tipus de proposta que «no existeix massa». De fet, s’ha hagut de treballar conjuntament amb els dos estats veïns i crear una sèrie de comitès per anar fent el dossier. 

En aquesta candidatura es presenten per part d’Andorra fins a 10 monuments, juntament amb la catedral de la Seu d’Urgell per part d’Espanya i del Castell de Foix per part de França. Llovera va comentar que tant Espanya com França estan molt agraïts amb aquesta proposta de Coprincipat perquè per si soles ni la catedral de la Seu ni el Castell de Foix ho podrien assolir. En aquest sentit, Riva, va destacar que és una candidatura «excepcional pel nombre d’elements materials que s’hi inclouen». 

D’altra banda, durant el transcurs de la sessió, la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va preguntar sobre si la protecció dels béns és suficient, i la titular de Cultura va avançar que hi ha un calendari amb els diferents comuns que no tenen aquest entorn treballat perquè vagin amb consonància amb la candidatura, i va manifestar que es treballa al mateix temps la candidatura a la Unesco com l’elaboració dels entorns necessaris. 

Per la seva banda, Ubach va celebrar que hi hagi propostes transnacionals perquè reforcen «el treball que estem duent a terme de cooperació tant amb Occitànica com amb Catalunya».

Les altres candidatures

A banda d’aquest projecte, hi ha tres candidatures més a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco que Andorra treballa: les Festes de l’os dels Pirineus, els Coneixements i tècniques de l’art de construir murs en pedra seca, i La transhumància, desplaçament estacional de ramats per rutes migratòries del Mediterrani i els Alps. La primera ja va ser dipositada i s’espera una resposta de cara a la primavera de 2022. Les altres dues candidatures tenen un calendari més incert perquè ja han estat acceptades i s’està a l’espera d’una finestra per tal de poder-s’hi unir.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu