El Departament d’Estadística va publicar ahir que la bretxa salarial entre homes i dones l’any 2019 va ser de 230 euros mensuals. Així, segons dades oficials, els treballadors del gènere masculí tenien una retribució mitjana de 1.980,11 euros al mes, mentre que les seves col·legues femenines en rebien 1.676,30 euros.
Tot i això, suposa gairebé 300 menys que el 2018, quan la bretxa es va situar en 529 euros. Aleshores, el CRES va informar que el sou mitjà total va ser de 2.127 euros; de 2.387 en el cas dels homes i de 1.858 en el de les dones. El director de l’entitat, Joan Micó, va assenyalar que aquesta diferència tan gran entre salaris no vol dir que dins de la mateixa categoria professional «hi hagi molts homes cobrant un sou molt més elevat que les dones, sinó que hi ha un cúmul de factors que no s’estan tenint en compte a l’hora de calcular la bretxa salarial», com ara el fet que els homes ocupin més càrrecs de responsabilitat i, per tant, tinguin un major nivell d’ingressos. Per això, va recomanar distingir entre desigualtats directes i indirectes. «Tot i que hi ha estudis europeus que indiquen que la meitat de casos podrien ser discriminació, és molt difícil identificar quan una dona està cobrant menys per qüestió de gènere», va precisar el director del CRES.
Quant a la remuneració mitjana mensual estimada pels ocupats l’any passat era de 1.907,40 euros nets per a un treball de 39,9 hores setmanals de mitjana, excloent la cotització de la CASS, les comissions i les primes. Concretament, els assalariats guanyaven de mitjana 1.795,58 euros nets al mes mentre que el salari mensual dels treballadors per compte propi era de 2.609,66 euros nets, força més elevats, superant els 800 euros de diferència.
Població activa
Els resultats de l’enquesta mostren que l’any 2019, la població andorrana d’entre 15 i 64 anys se situava en 56.226 persones i el 81,7% d’aquestes es consideraven població activa segons la definició de l’Organisme Internacional del Treball (OIT), és a dir, que tenen una ocupació o es troben en situació d’atur. Per tant, la taxa d’ocupació d’aquest tram d’edat es va situar en un 79,9% amb una lleugera disminució anual de 0,4 punts en comparació en l’any anterior.
Quant a les persones ocupades, Estadística va destacar que nou de cada 10 eren assalariades, el 93,9% tenien una jornada a temps complet i el 91,5% tenien un contracte indefinit. Pel que fa als treballadors per compte propi, tal com van indicar les dades oficials, només representaven un 13,7%.
D’altra banda, va ser del 2,1%, situant-se en els mateixos nivells del 2018 després de cinc anys consecutius de baixades. D’aquests, el 90,4% havien treballat anteriorment i en el moment de l’enquesta un 47,8% no tenien feina perquè havien finalitzat el seu contracte determinat.
Segons les mateixes fonts, els mètodes més freqüents per cercar feina dins el Principat són a través d’amics, parents o coneguts, o presentant el currículum directament a l’empresa i les ocupacions més cercades són la d’administratiu i la de treballador de serveis.
Més inactius
Pel que fa a la taxa d’inactivitat de persones d’entre els 15 als 64 anys al 2019 va augmentar lleugerament 0,2 punts en relació amb l’any 2018 i es va situar en el 18,3%. Les persones inactives de 15 anys o més són majoritàriament persones jubilades o que cursen estudis o reben formació professional.
En relació amb els països veïns i les economies de l’entorn, la taxa d’atur d’Andorra, seguint la tònica habitual és la més baixa en tot el període analitzat i el 2019 es troba en els mínims històrics. Aquestes dades, però, es podrien veure fortament alterades de cara aquest 2020, ja que la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19 ha suposat la suspensió de molts contractes de treball, més enllà de l’establiment, per primera vegada al país, d’un sistema legal d’ERTOs.