No cal que vingui la Greta Thunberg al Principat per ser conscients que els efectes del canvi climàtic afectaran greument l’economia andorrana. El nostre país viu gran part de l’any de la neu, però podem acabar dient adéu a les estacions d’esquí si s’acaben complint les previsions de l’escalfament global. Ja ho alertava el cap del Govern, Xavier Espot durant la seva intervenció a la Cimera Mundial del Canvi Climàtic que se celebra a Madrid, però no ha estat l’únic andorrà en fer-ho.
Aquests dies un altre andorrà s’ha passejat per la catifa beige (diuen que és més ecològica que la vermella), de la Fira madrilenya. Jordi Llovera, un enginyer que va rebre el premi The Green Building Solutions Awards a la COP21 de Paris, participa a la cimera del clima com a membre de la delegació xilena, país amfitrió de la trobada. I és que, malgrat ser andorrà, actualment treballa per al govern andí dissenyant edificis sostenibles.
L’aïllant, la clau de l’estalvi
Sovint se’ns ha dit que una de les solucions contra el canvi climàtic és canviar els carburants per d’altres fonts d’energia, però seriem més ecològics si no en consumíssim cap. I aquí és on entra el nostre home: Llovera construeix habitatges que estan tant ben aïllats, que no necessiten gastar calefacció a l’hivern. «A la ponència d’avui, dirigida a tots els governs assistents, explico que a Xile estem utilitzant materials locals per aïllar les cases. Aprofitem els recursos del país, com la llana dels milers de ramats que tenen, la palla dels agricultors o fibres de fusta, per construir els murs aïllants de les cases», avançava ahir Llovera a EL PERIÒDIC.
A Xile aprofiten els recursos naturals del país per fabricar materials aïllants per les cases
La seva solució no és pas intranscendent. De les 15 ciutats més contaminants d’Amèrica Llatina, nou són xilenes, perquè «la majoria de persones crema fusta per escalfar-se, i això genera grans quantitats de CO2», matisava l’enginyer andorrà. Per als que som de lletres, Llovera posava l’exemple del termo de cafè: «Si tu escalfes cafè al matí i el poses dins d’un termo, quan arribi la tarda aquell cafè encara serà calent. No l’ha escalfat ningú, el que hem fet és evitar que l’escalfor marxi a fora. Doncs el que faig amb els edificis, és el mateix». La delegació de Xile, aprofitant el nexe andorrà, ha convidat el secretari d’Estat de Medi Ambient, Marc Rossell, perquè també expliqui avui les mesures que el Govern porta a terme per sumar-se a l’eficiència energètica.
L’exemple d’Andorra
Llovera dissenya cases que només necessiten l’energia de dues torradores per escalfar-se
Tot i que actualment resideix a Xile, Jordi Llovera ha posat en pràctica el seu enginy a Andorra. «Fa sis mesos vam innaugurar un xalet de 400 metres quadrats a Encamp que només necessita dues estufetes d’un quilowatt i mig per escalfar-se; això són com dues torradores de pa», puntualitzava Llovera. Perquè amb els temes de l’eficiència energètica i el canvi climàtic ens passa una mica com a l’apòstol Tomàs, que fins que no ho veiem, no ho creiem.
«La realitat és que funciona. El premi mundial que vaig rebre a la passada cimera de la COP de París va ser gràcies a l’edifici Aconcagua, que vaig fer a Andorra la Vella». Els seus inquilins, van reduir el consum energètic en un 80%, i si abans pagaven 140 euros al mes en calefacció, ara en paguen uns 12. La ponència de l’andorrà serà una de les últimes de la cimera, que acaba demà amb un acord de principis que se signarà l’any vinent. Per cert, Llovera encara no s’ha creuat amb Greta Thunberg.