Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

França recomana davant l’ONU que Andorra despenalitzi l’avortament

El representant gal proposa l’aprovació de la doble nacionalitat i una reducció dels anys per obtenir el passaport

La polèmica sobre la penalització de l’avortament a Andorra torna al centre del debat a l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En la darrera sessió del grup de treball de l’Examen Periòdic Universal (EPU) del Consell dels Drets Humans celebrat ahir a Ginebra, França va recomanar al Principat que legalitzi la interrupció voluntària de l’embaràs. Una petició que el representant gal, François Gave, va fer davant 191 Estats, una cinquantena en directe, i a la qual es van sumar la majoria de països europeus, però amb matisos. Només Islàndia va apostar per un avortament global, mentre que Espanya no es va referir a la qüestió i Alemanya, Itàlia o Dinamarca es van mostrar partidaris d’una despenalització, com a mínim, en els tres supòsits bàsics (quan l’embaràs sigui fruit d’una violació, quan hi hagi una malformació del fetus o quan la vida de la mare corri perill). A més, els Països Baixos va demanar públicament que s’acabi «l’assetjament» cap a la defensora dels Drets Humans a Andorra Vanessa M. Cortés. 

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que va viatjar a Suïssa acompanyada dels secretaris d’Estat de Salut, Helena Mas, i d’Igualtat, Marc Pons, va defensar la feina feta fins ara pel Govern en aquesta matèria, tot recordant que si bé l’avortament no està permès al Principat, des de l’Administració es faciliten subvencions a les entitats feministes (incloent-hi durant tres anys Stop Violències) i mai s’ha prohibit una manifestació a favor seu. Tot i això, Ubach va reconèixer que l’Executiu va decidir dur Cortés davant la Fiscalia per unes acusacions «molt greus» fetes per la presidenta d’Stop Violències l’any passat a la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació envers les Dones (Cedaw) en què afirmava, entre altres, que els drets de les dones andorranes són sistemàticament vulnerats o que algunes dones que volen avortar són obligades a donar els seus fills en adopció. Sigui com sigui, Ubach va declarar que Cortés no corre cap risc d’anar a la presó i va insistir que el Govern no està duent a terme cap campanya de desprestigi o intimidació contra ella. Amb tot, si Cortés se sent perseguida la ministra Ubach la va convidar des de la seu de l’ONU a denunciar els fets davant la Justícia. 

Unes declaracions que en aquests moments són en mans de l’equip d’advocades de Cortés i que aviat anunciarà com procedir. Per ara, la presidenta d’Stop Violències va admetre que «el Govern ha fet molt bé la seva feina fent-me sentir com si estigués boja», però va rebutjar les afirmacions d’Ubach amb documentació extreta de l’Arxiu Nacional d’Andorra que recull diferents avortaments clandestins i judicis a metges per practicar-los. Es tracta d’informació pública des de l’any 1912 fins al segle XXI, sense data concreta, amb el testimoni de víctimes manifestes i anònimes.

 

Últims progressos

Tornant a la sessió de l’EPU, cal destacar que França va ser el país més crític amb la gestió global del Principat, ja que més enllà de l’avortament va reclamar l’aprovació de la doble nacionalitat i la reducció d’anys necessaris per poder obtenir el passaport andorrà. Una proposta que va rebre el vistiplau de la representant espanyola, Aurora Díaz-Rato Revuelta, que va considerar que seria positiu pel país que tots els ciutadans poguessin «participar en la vida política». 

Des del Govern es va fer una valoració general positiva en què va destacar la intervenció de la titular d’Afers Exteriors en relació amb els mecanismes adoptats per a la protecció dels drets humans als grups més vulnerables durant la pandèmia de la Covid-19 i els avenços fets en aquest àmbit en els darrers quatre anys, especialment pel que fa al Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència, la creació del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) i la integració de les persones amb discapacitat tant en l’àmbit escolar com laboral. Així mateix, l’Executiu va manifestar que «gran part dels Estats han felicitat Andorra pels seus progressos, com ara la implementació del Pla Estratègic Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, la ratificació del conveni de la Unesco sobre la no discriminació en l’àmbit educatiu o la Llei d’Igualtat de tracte i no discriminació».

El grup de treball de l’EPU té previst aprovar les recomanacions d’Andorra el pròxim 10 de novembre a la tarda. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu