Search
Close this search box.
Lara Ribas

Filloy s’obre a cobrir als joves els dipòsits d’entrada al pis de lloguer

El Govern posarà en marxa les prestacions per ajudar el col·lectiu a emancipar-se durant el primer trimestre del 2020

Les ajudes al lloguer per als joves seran una realitat a partir del primer trimestre de l’any vinent. Entre aquestes, s’estudia la possibilitat de cobrir el dipòsit d’entrada al pis de lloguer, d’atorgar préstecs d’interès reduït o de proporcionar ajuts mensuals d’una quantitat determinada. Així va anunciar-ho ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en el marc de la seva compareixença davant de la Comissió Legislativa d’Afers Socials i Igualtat per explicar els eixos principals del ministeri que encapçala per a la legislatura 2019-2023.

De fet, en declaracions als mitjans de comunicació, Filloy va insistir a recordar que es tracta d’una mesura que L’A portava al programa de les eleccions generals i que ha de contribuir a l’emancipació dels joves. El Govern encara no ha decidit com es concretarà, però el ministre va mostrar-se convençut de la necessitat d’impulsar aquestes prestacions i va apostar per les ajudes directes. El pressupost per a l’exercici 2020 ja incorpora una partida per a aquest concepte i, segons va indicar Filloy, «ara cal començar a fer l’anàlisi sobre la tipologia més adequada». Més enllà d’incidir en els ajuts que han de permetre als joves accedir al mercat de l’habitatge, el titular d’Afers Socials també va remarcar que «hem de capacitar-los per tal que puguin arribar a emancipar-se per ells mateixos». 

Regulació legislativa

En matèria d’habitatge, des del ministeri ja estan treballant en l’esborrany de la llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, que segons va apuntar Filloy haurien de poder trametre als consellers ben aviat, durant el primer trimestre del 2020. «El text establirà les atribucions d’aquest organisme, entre les quals podria haver-hi la gestió d’un fons publicoprivat per invertir en habitatges socials, el registre d’un dipòsit de contractes de lloguer…», va especificar el ministre. Tot responent a les preguntes dels consellers sobre aquest àmbit, Filloy va aclarir a la socialdemòcrata Susanna Vela que «la Taula Nacional de l’Habitatge haurà de continuar existint perquè l’institut en serà l’òrgan executor i s’ocuparà de realitzar recomanacions al Govern». A més, va apuntar que pensen en una estructura similar a la d’Andorra Turisme.

L’Institut Nacional de l’Habitatge serà un organisme d’execució similar a Andorra Turisme

Pel que fa al fons publicoprivat, el també socialdemòcrata Carles Sánchez va demanar per la dotació de 60.000 euros que hi destinarà el Govern durant l’exercici 2020 i el ministre va rectificar-lo tot explicant que es tracta d’una partida destinada a «l’assessorament de la seva creació». En aquest punt, Filloy va aprofitar per detallar que el fons es podrà alimentar a través de diferents elements. «Per exemple, qualsevol administració podria adscriure-hi béns, la CASS podria col·laborar-hi a través del fons de reserva de jubilació…», va matisar. 

I sobre el registre de contractes de lloguer, Filloy va explicar que des de fa temps treballen amb l’AGIA per crear el que s’anomena un contracte tipus, és a dir, «un document unificat i homologat per totes les parts que encara hem de determinar si serà obligatori per a tots els contractes de lloguer». De fet, aquesta mesura hauria de permetre obtenir una radiografia «molt concreta i realista del mercat de lloguer» així com extreure aquelles dades que la Taula d’Habitatge necessita per tal de poder prendre decisions. A més, el titular d’Afers Socials va recordar que recentment han signat un conveni amb l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona per a l’obtenció d’uns indicadors estadístics en matèria d’habitatge que podrien tenir disponibles entre el primer i el segon trimestre de l’any vinent.

El Govern obtindrà un edifici de la Fundació Armor

Filloy va manifestar que entre les polítiques d’habitatge hi ha aquelles orientades a l’obtenció de pisos socials per destinar als col·lectius més vulnerables, des de joves fins a gent gran, o inclús persones amb discapacitat. En aquest sentit, va recordar novament que a través d’un conveni signat amb la Fundació Privada Armor obtindran un edifici que ja s’ha començat a construir al centre d’Andorra la Vella. «La fundació ens cedirà els pisos per 50.000 euros l’any i nosaltres els posarem a disposició d’aquests col·lectius, tot i que mentre es construeix l’edifici hem d’aprofitar per reglamentar el procés d’accés», va detallar el ministre.

El ministeri treballa amb l’AGIA un contracte tipus per tal de disposar d’un document unificat i homologat

D’altra banda, el Govern també negocia amb els comuns perquè li cedeixin terrenys on aixecar pisos concertats que puguin posar a disposició de les persones més vulnerables. «La idea és que els usuaris facin una aportació econòmica encara que sigui mínima», va exposar Filloy tot avançant que ja estan treballant amb un comú concret i que les negociacions s’hauran de reactivar en els pròxims dies.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu