El cap de Govern, Xavier Espot, va signar ahir dues enteses amb la República de San Marino durant la seva visita oficial al país. D’una banda, Espot va rubricar un memoràndum d’amistat i cooperació general –que va ser signat també pel ministre d’Afers Exteriors sanmarinès, Luca Beccari–, i de l’altra un protocol específic de salut que s’emmarca dins del memoràndum, i que en aquest cas el cap de Govern va firmar amb el titular de la cartera sanitària, Roberto Ciavatta. Aquestes signatures es van fer durant la visita que el cap de Govern i el ministre de Finances, Eric Jover, van realitzar a la República de San Marino, i que «evidencia les bones relacions que mantenen els dos països», segons va informar l’Executiu en un comunicat. Precisament el ministre Jover i el seu homòleg de San Marino, Marco Gatti, van signar també un Conveni per evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i el patrimoni i per prevenir l’evasió fiscal (CDI). El text rubricat es converteix en el desè conveni d’aquesta mena negociat per Andorra. Se suma, així, a una llista que ja inclou els Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre i Hongria, que està pendent de signatura.
A banda, ambdues delegacions van mantenir durant tot el matí diverses reunions bilaterals de treball. Entre altres, segons detalla el mateix comunicat, es va abordar el procés de negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), que els dos països treballen de manera conjunta també amb Mònaco. En aquest sentit, Espot va explicar la reunió telemàtica que va mantenir la setmana passada amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i on van tractar l’agenda per als propers mesos. Un calendari que es reprendrà amb la visita a Andorra de l’ambaixador de la Unió Europea, Didier Lenoir, prevista per al mes de juny. Encara en l’àmbit europeu, Espot i Beccari també van parlar del certificat digital que ha de reactivar la mobilitat internacional.Així, tant Andorra com San Marino preparen aplicacions pròpies que inclouran les dades sanitàries relacionades amb el coronavirus SARS-CoV-2. L’aplicatiu, que hauria d’estar acabat abans de l’estiu, permetria, prèvia homologació, viatjar a l’estranger d’una manera més senzilla. En aquest sentit, s’ha organitzat una reunió telemàtica entre els responsables d’ambdós països per compartir coneixements i experiències.
Finalment, les dues delegacions també van parlar sobre finançament internacional –en especial de l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) i al Banc de Desenvolupament Europeu–, de l’evolució epidemiològica lligada amb la pandèmia de la Covid-19, del pla de vacunació i de la gestió sanitària.
La delegació andorrana la van formar, a banda d’Espot i Jover, l’ambaixador d’Andorra a San Marino, Carles Álvarez, el cap de Gabinet, Guillem Casal, i la tècnica del ministeri d’Afers Exteriors Laura Mora. Per part de San Marino, van acompanyar a Beccari, Gatti i Ciavatta l’ambaixador de San Marino a Andorra, Luca Brandi, i els ministres i directors de Política i Afers Diplomàtics Federica Bigi, Dario Glassi i Maria Albertini.
El cap de Govern i el ministre Jover reben la Gran Creu Eqüestre de l’Ordre de Santa Àgata
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jovern, van rebre ahir a la tarda la distinció d’honor de la Gran Creu Eqüestre de l’Ordre de Santa Àgata de la República de San Marino per part dels Capitans Regents de San Marino, Gian Carlo Venturini II i Marco Nicolini I. En el seu discurs durant l’acte –que el cap de Govern va fer en italià–, Espot va destacar els 25 anys de relacions institucionals entre ambdós països, i va apuntar que el Conveni de no Doble Imposició (CDI) signat «és un instrument que permetrà promoure els intercanvis comercials entre empreses d’ambdós països», a banda de «reforçar la nostra aposta per un marc econòmic homologat i adaptat a la comunitat internacional». En aquest sentit, Espot també va fer referència als reptes de futur que Andorra i San Marino afronten conjuntament, com ara «trobar l’encaix en una Europa i una comunitat internacional transformades arran de la Covid-19». Tanmateix, Espot va defensar el multilateralisme com a «plataforma de diàleg i d’enteniment entre els Estats, i una eina per a la promoció de la pau, la protecció dels drets humans i el compromís vers el desenvolupament sostenible». Així, va destacar que «la bona sintonia entre Andorra i San Marino davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ens ha permès esdevenir pioners en la lluita contra el malbaratament d’aliments, per exemple». El cap de Govern, acompanyat del ministre de Finances, va tancar la visita oficial a l’altre micro Estat amb la signatura al llibre d’Honor. Abans de tornar al Principat, la delegació andorrana va fer una visita cultural pel centre històric de la Ciutat de San Marino.