El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha desplaçat a la capital francesa per participar en la 5a edició del Fòrum de la Pau. El congrés, organitzat pel president de la república francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, porta per títol Superant la multicrisi. La cinquena edició del Fòrum de la Pau de París té la finalitat de posar focus en les solucions per superar les crisis actuals i donar un nou impuls en la cooperació internacional. Els diferents dignataris que hi participen aporten la seva visió i exposen solucions que puguin inspirar altres líders polítics i als diferents actors de la cooperació internacional. Així mateix, el cap de Govern també va participar ahir en els actes cerimonials de la commemoració del 104 aniversari de l’Armistici del 1918.
Entre els diferents esdeveniments del programa d’ahir, Espot va participar en la crida Incidència en resposta a la crisi climàtica, en la qual va conversar amb el president de la Unió de les Comores, Azali Assoumani, moderats pel director del Programa d’Ordre i Institucions Globals de Carnegie Endowment for International Peace, Stewart Patrick, que van exposar les experiències i la visió dels dos països, especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic.
En la seva intervenció, Espot va destacar que és fonamental avançar cap a un model més sostenible, més unit, més respectuós amb el nostre planeta, la biodiversitat i també amb el respecte als drets humans. Un nou model, va dir, que ha de permetre aturar el canvi climàtic amb solucions comunes que tinguin en compte les realitats pròpies de cada territori. Així mateix, es va referir a les conseqüències que el canvi climàtic està tenint en els ecosistemes de muntanya.
Tal com va afirmar el cap de Govern, cal continuar amb els esforços esmerçats en matèria d’acció climàtica i garantir l’aplicació de l’Acord de París. En aquest sentit, va explicar que Andorra ha actualitzat aquest any la seva Contribució Determinada en l’àmbit Nacional (NDC) i s’ha compromès a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle no absorbits en un 55% l’any 2030 i aconseguir la neutralitat del carboni per al 2050. Pel que fa a la col·laboració i la cooperació multilateral, Espot va recordar el paper actiu del Principat en els principals fòrums internacionals i va afegir que Andorra s’ha sumat a noves aliances, com la Coalició per la Neutralitat de Carboni.
A més de la col·laboració internacional, el cap de Govern va puntualitzar que és imprescindible vincular la societat civil local en els processos d’implementació de solucions. Més concretament, va assenyalar el paper fonamental dels joves en la presa de decisions i d’aplicació de mesures. És per aquest motiu que Andorra dona suport a la Declaració sobre la infància, la joventut i l’acció pel clima elaborada per infants i joves. També va reivindicar que els joves andorrans estiguin representats a la Comissió Nacional d’Energia i Canvi Climàtic.
Espot va afegir que l’Estratègia Nacional d’Educació Ambiental per a la Sostenibilitat, adoptada recentment pel Govern, posa les bases per consolidar l’educació com a pedra angular del desenvolupament sostenible a Andorra l’any 2030. L’Estratègia gira al voltant d’accions que s’han de dur a terme d’aquí al 2030 i que segueixen tres eixos principals: apropar la natura als joves, promoure accions juvenils i difondre, conscienciar i divulgar al voltant de la lluita contra el canvi climàtic.
Finalment, quant als mecanismes de finançament per impulsar accions a favor de la sostenibilitat i el medi ambient, el cap de Govern va explicar que la creació del Fons Verd per finançar actuacions a favor de la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i a programes de transició energètica que permeten diversificar l’accés a les energies renovables, i que a més, contribueix a finançar el transport públic gratuït i augmentar els programes d’ajuts a l’adquisició de vehicles de tracció elèctrica, entre altres.