El passat 22 d’abril, el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) va impulsar una enquesta a través de les xarxes socials per mesurar l’estat emocional de la població durant el període de confinament provocat per crisi sanitària de la Covid-19. L’estudi va estar obert fins al 30 d’abril i en total van contestar 1.679 persones.
Segons les dades més rellevants en aquesta primera anàlisi, la primera font de preocupació són les conseqüències del coronavirus sobre la salut (un 62,4% dels enquestats situen aquest factor com la principal preocupació personal); en segon lloc, les conseqüències econòmiques (per a un 62,2% dels enquestats); i, en tercer lloc, el 33,8% de les persones que han contestat temen les conseqüències laborals (perdre la feina, els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació) o en els estudis (pèrdua del curs, incertesa sobre les POB/Selectivitat/Bac).
Previsió d’accions futures
L’objectiu principal, segons va informar l’entitat en un comunicat, va ser valorar quines són les necessitats psicològiques dels ciutadans d’Andorra durant aquest confinament per tal de preveure i planificar accions futures des del mateix col·legi i des de l’àmbit de la psicologia. A l’enquesta també s’han valorat alguns aspectes econòmics i psicosocials per incloure altres variables que també puguin estar afectant l’estat emocional de la població.
De les 1.679 respostes rebudes la majoria, un 76,2% (1.279) van ser dones, mentre que el 27,4% restant (460) van ser homes. Les edats dels participants van anar del 12 als 91, sent la mitjana de 45,2%. Per parròquies, la majoria de consultes van procedir d’Andorra la Vella (30,1%), seguida d’Escaldes-Engordany (21,3) i Sant Julià de Lòria (13%).
Pel que fa a l’ajuda psicològica en línia i per telèfon que el Copsia va posar en marxa a l’inici de la crisi per actuar en la primera fase d’estrès emocional, fins al dia d’ahir, s’havien rebut 238 demandes.