Search
Close this search box.
Lara Ribas

Els bombers porten a la Justícia les «disfuncions» de les baixes

Els dos sindicats del cos presenten quatre recursos individuals contra la Mútua com a reacció al silenci administratiu

L’ABA i l’A118, els dos sindicats del cos de bombers, van acudir ahir a la Batllia per presentar quatre demandes individuals en contra de la mútua de funcionaris després de no haver obtingut cap resposta als recursos que van entrar a Govern el passat mes de febrer amb l’objectiu d’aconseguir que es canviï el sistema de cotització de la mútua. De fet, com ja van apuntar en aquella ocasió i ahir va recordar el president de l’A118, Miquel Àngel Adran, «considerem que hi ha una disfunció en el pagament de les baixes laborals dels treballadors, ja que no tots els funcionaris tenim l’oportunitat de cotitzar a la mútua tots els conceptes retributius i, en conseqüència, hi ha qui no pot cobrar el 100% del salari quan està de baixa». 

Els sindicalistes denuncien una apropiació indeguda però descarten una querella en aquest sentit

Tot i reconèixer que tenen comptabilitzats un munt de casos, Adrán va explicar que «només n’hem presentat quatre perquè cada recurs té un cost econòmic». De tota manera, consideren que si els donen la raó, automàticament s’arreglarà aquesta disfunció. El seu objectiu és que s’acabi modificant el reglament de la mútua de funcionaris perquè passi a incorporar la cotització dels complements retributius que ara mateix no recull. Pel que fa al cost que aquest canvi podria representar, el president de l’A118 va recordar que la Comissió de la mútua va dir-los que realitzarien un estudi de viabilitat «que sembla ser que ja tenen però que no han fet públic». A més, segons va destacar el responsable de l’ABA, «la mútua està en superàvit», de manera que no hauria d’haver-hi cap problema per assumir-ho. 

Apropiació indeguda?

«Nosaltres entenem que la mútua està utilitzant indegudament uns diners que no li pertoquen, ja que agafa com a base els diners que la CASS ens cobreix de la baixa per acabar de complementar la part que li correspon quan realment hauria de fer el càlcul del que ha de pagar al treballador a partir del que cotitza proporcionalment a la mútua», va exposar Adrán. Malgrat aquesta interpretació, però, en ser preguntat sobre si es plantegen presentar una querella per apropiació deslleial contra la Comissió de la mútua, el sindicalista va respondre que «no és que no tinguem nassos de fer-ho, sinó que ens hem assessorat amb el nostre advocat i al final hem optat per aquesta via, però no descartem recórrer a d’altres en un futur». 

En aquest sentit, des dels sindicats del cos de bombers reclamen que la mútua s’ocupi de complementar el percentatge de la baixa laboral que no cobreix la CASS de manera proporcional al que cada treballador cotitza a la mútua. «I precisament ara mateix tots els funcionaris estem cotitzant un 1% del nostre salari perquè se’ns arribi a cobrir el 100% de la baixa laboral», va fer notar Torra tot suggerint que es podria rebaixar aquest percentatge «tenint en compte que hi ha un superàvit a la mútua que sobrepassa el milió d’euros». 

Casos pràctics

Per tal de fer el problema més comprensible, el president de l’ABA va exposar diverses simulacions. En el cas d’un funcionari que cobra 3.000 euros de sou, 2.000 dels quals són fixos amb complements cotitzables a la mútua i els 1.000 restants són complements variables no cotitzables ni complementats per la mútua, acabarà rebent 2.000 euros quan estigui de baixa, ja que la CASS li cobrirà el 66% del salari, és a dir, 1980 euros, mentre que la mútua només complementarà els 20 euros que falten per arribar als 2.000 euros de sou fix amb complements cotitzables. Un treballador que guanyi 2.000 euros de sou fix amb tots els complements cotitzables a la mútua, en canvi, rebrà els 2.000 euros de salari quan estigui de baixa perquè el 66% li cobrirà la CASS, és a dir, 1.320 euros, i el 34% restant, el complementarà la mútua, o sigui, els 680 euros que falten per arribar als 2.000. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu