La xifra de persones a la cerca d’un lloc de feina va baixar en 55 persones del mes de juny al de juliol. Aquest descens en un 9,4%, situa el nombre d’aturats en les 530 persones, tot contraposant-se a les 694 que el mateix període del darrer exercici demanaven feina al departament d’Ocupació del Govern. La tendència a la baixa en el número de persones sense treball es reflexa en un augment del 0,8% de la quantitat d’assalariats registrats a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS): el passat mes de maig el nombre de declarants va arribar a les 33.662 persones que, no obstant, perceben, de mitjana, salaris menys quantiosos que el mes de maig del 2014. Ara per ara, el sou mig del treballador andorrà se situa en els 1.920,98 euros, segons les dades publicades ahir pel departament d’Estadística del Govern.
Si bé el número de gent en edat laboral inscrita al Servei d’Ocupació del Govern va caure al juliol degut en bona mesura a les contractacions habituals i temporals del període estival, només 44 van ser contractats a través del departament de l’administració, incloses les quatre persones ingerides al món laboral a través del Programa de treball temporal i de les dues beneficiàries dels dos programes de foment engegats per l’Executiu.
Segons les dades d’Estadística, més de la meitat dels inscrits al Servei d’Ocupació són aturats de menys de sis mesos. Els qui ja porten més d’un any sense trobar feina ocupen el segon lloc en la llista: 75 persones fa més de 12 mesos que no treballen, mentre que el 5% dels aturats són joves que volen introduir-se a l’àmbit. Cal destacar, en aquesta línia, els 155 registrats que actualment disposen de feina però que busquen una millora en la seva vida laboral. Dins d’aquest nombre, un 23,2% pertanyen al món administratiu i un 16,8% són tècnics i professionals científics.
L’informe mensual que ahir publicava el servei d’estadística fa també públic el notori descens donat en el nombre de persones que es beneficien del sou proporcionat pel Govern a aquelles persones que no troben feina. Aquesta dada va baixar significativament els darrers 12 mesos, fins a un 42,1%, però va augmentar respecte del mes anterior: l’últim mes de juny, 43 persones rebien aquest ajut, dividint-se en parts pràcticament iguals pel que fa al sexe. En les acaballes del juliol, però, eren 62 els residents que cobraven la prestació econòmica per desocupació involuntària, 24 d’elles dones i 38 homes que, majoritàriament, se situen en la franja dels 40 als 59 anys d’edat, moment vital en què la recerca d’un nou lloc laboral esdevé més complicat.
Per sector, la majoria de les persones a l’atur són aquelles que no compten amb qualificació (121), seguides de prop pels empleats administratius (111).Els treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors segueixen configurant la cua amb 98 desocupats i malgrat ser l’orbe en què l’àmbit empresarial més proposicions introdueix al Servei d’Ocupació. I és que 171 de les 504 places disponibles entre l’oferta del departament són per a accedir a llocs que guarden relació amb els serveis. En contrapartida, els àmbits on es dóna una menor xifra de persones sense feina són els d’activitat agrícola i pesquera i el personal directiu.
El sistema financer lidera de nou la puja d’assalariats/ Si el nombre d’assalariats amb què la CASS compta inscrits va augmentar en un 0,8% els dotze mesos anterior al darrer maig, aquest ascens es deu, sobretot, a l’increment de declarants del sistema financer. A banda de la pujada en un 6,2% dels treballadors del món de les finances, la indústria manufacturera i les activitats sanitàries, veterinàries i els serveis socials presenten també un creixement important amb variacions del 4,6% i un 4,5%, respectivament.
En el pol oposat es troben, per aquest ordre, les llars que ocupen personal domèstic, la producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua, el comerç al detall i l’hoteleria. Aquests sectors registren una variació negativa que oscil·la entre el 3% i l’1,9% en el nombre d’assalariats.
Segons l’informe del departament d’Estadística, la massa salarial va mantenir, el darrer any i a comptar des del passat maig enrere, una tendència estable. Aquest nombre va baixar en un 0,1%. Així, la massa salarial del 2015 és de 64,66 milions d’euros.