El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va comunicar en la roda de premsa d’ahir posterior al Consell de Ministres, l’aprovació per trametre el Conveni de doble imposició amb Espanya al Consell General per a la seva ratificació. El text, que va ser signat pel mateix Cinca i el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, el passat 8 de gener, té com a objectiu potenciar les relacions econòmiques entre el Principat i Espanya i eliminar la doble tributació de les empreses d’un o altre país que operen a l’altre.
Pel que fa a la ratificació d’Espanya, es té constància de que aquests ja ha estat tramès al Congrés dels Diputats i durant el termini previst no ha rebut cap esmena, i per tant, segons Cinca, «es manté el compromís que el CDI pugui ser ratificat abans de les eleccions generals al país veí». Aquest és el tercer CDI signat per Andorra, després del Conveni de doble imposició amb França, que ja va ser ratificat, i del de Luxemburg. A més, s’han iniciat negociacions amb Portugal per a la signatura d’un CDI i segons el Govern, «les converses estan força avançades». Doncs la propera reunió tècnica se celebrarà a Andorra a principis de juny.
Pel que fa al Conveni amb França, l’Associació d’Assessors Tributaris i Financers va constatar un interès creixent per part de nacionals francesos, jubilats o prejubilats, de venir a residir a Andorra. Doncs així ho va podar de manifest el vicepresident de l’associació, Marc Vilallonga, en el marc de la conferència celebrada ahir sobre el conveni de doble imposició signat amb França. L’advocat francès i especialista en fiscalitat internacional, Michel Collet, va assegurar a més que el CDI entre Andorra i França «és un molt bon text» i va deixar clar que la clàusula sobre la possibilitat de taxar els nacionals francesos, que podria afectar als actuals residents francesos o als futurs «és purament teòrica i mai serà aplicada».
D’altra banda, el Govern també va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei del Fons de reserva de jubilació, per tal de facilitar així el traspàs i el canvi de titularitat d’actius de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) al Fons de reserva de jubilació. Entre d’altres, el text té com a objectiu clarificar el procés de traspàs dels actius de la CASS al nou ens, regular la dotació pressupostària de forma transitòria per a l’any 2015, limitar els costos fiscals del traspàs i optimitzar les despeses de funcionament.
Respecte a la CASS, Cinca va anunciar també l’aprovació –a proposta de la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer– de vuit reglaments que desenvolupen la Llei de la Seguretat Social. Aquests «eren necessaris després de la darrera modificació de la llei, al juliol del 2014» va comentar el portaveu. Aquests reglaments són: el de prestacions d’invalidesa, el de prestacions d’incapacitat temporal, el Reglament de creació i regulació de la Comissió de valoració mèdica de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, el Reglament de procediment de cotització i de recaptació de la Seguretat Social, el Reglament de la inscripció d’empreses, afiliació i variació de dades de la Seguretat Social, Reglament del procediment administratiu de la Seguretat Social, Reglament de les prestacions de viduïtat de la Seguretat Social i Reglament del càlcul de les prestacions econòmiques de la Seguretat Social.
També es va notificar ahir que durant l’exercici 2014, el Govern va enregistrar la xifra més alta de sol·licituds d’exempció de l’Impost indirecte sobre les transmissions patrimonials (ITP) des del 2007, doncs va rebre 60 sol·licituds d’exempció de l’impost sobre les transmissions immobiliàries en aplicació de l’article 4.11 de la llei. I d’aquestes peticions, 51 van ser favorables, a més, «48 es van utilitzar efectivament, el que va representar un import global de 507.060,75 euros exemptats» segons va informar Cinca. Aquests fet representa un import mig de 10.563,77 euros per habitatge.
El Govern també va informar de la licitació dels treballs de pintura i aplicació a les façanes de diferents escoles del país, com són l’Escola Francesa de Santa Coloma, l’Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria i l’Escola Andorrana d’ Andorra la Vella. La data límit de presentació de les ofertes finalitzarà el dia 1 de juliol del 2015 a les 14.30 hores. De la mateixa manera, s’ha adjudicat a l’empresa LOCUBSA, per un import de 112.627,85 euros els treballs de millora de part de la façana de les escoles de Sant Julià de Lòria, amb un termini d’execució de sis setmanes.
Finalment, el Govern va nomenar a proposta de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, a Ricard De Deus Proença com a coordinador del Departament de Patrimoni Cultural, que entrarà en vigor el dia 1 de juny del 2015.