Salut aprova allargar una setmana més l’estudi sobre l’oci nocturn, que podrà obrir per Halloween
Si la setmana passada es feia públic que les estacions de muntanya podran demanar el passaport Covid per entrar als seus locals de restauració, ahir el Govern anunciava que estudia fer extensiva aquesta possibilitat a la resta de bars i restaurants del país. De fet, les estacions de muntanya tenen la potestat de decidir si exigeixen o no el certificat als clients, i això és justament el que reclama el sector, encapçalat pel director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol: « Nosaltres el que demanem és el mateix protocol per a tots. Que cada restaurant, o estació de muntanya, acordi si demana el passaport Covid o no». La diferència entre ambdues opcions és que la primera permet l’eliminació de les mesures restrictives actualment vigents, com l’ús de la mascareta i la distància d’un metre i mig entre taules. Ara bé, la voluntat dels restauradors és que la decisió no vingui imposada des del Govern, sinó que «cadascú decideixi què és el millor per al seu local». I és que segons Pujol, hi hauria negocis que exigint el certificat verd podrien perdre clients habituals.
Des de l’Executiu, però, de moment «es manté un criteri de prudència», de manera que «tot continua igual», i la resolució es podria anunciar en els pròxims dies, o setmanes. «El Ministeri de Salut analitza la tendència general de la Covid i la situació concreta del país en cada moment», va assenyalar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, tot destacant que «ens reunim amb els restauradors […] i treballem per obtenir les millors opcions».
El que sí que canvia per ara és la data de finalització de l’estudi observacional sobre l’oci nocturn, que s’allarga una setmana més i podrà obrir la nit del 31 d’octubre, quan moltes discoteques acostumen a celebrar la festa de Halloween. A més, l’StopLab mòbil que des d’aquest estiu s’ha anat desplaçant per totes les parròquies, i ha realitzat més de 2.600 tests, deixarà d’oferir el servei i es traslladarà a la plaça de braus.
La Covid-19 a l’UCI
En un altre ordre de les coses, el cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI), Mario Alfaro, va informar que uns 130 pacients van estar ingressats en estat crític i amb ventilació mecànica per culpa del coronavirus. «Va ser molt dur per a tothom», va esmentar i va traslladar que les sensacions que van predominar entre els professionals de l’UCI durant la pandèmia van ser l’estrès, la incertesa i la por. «Al principi era una sensació de temor a contagiar-te i d’incertesa de la magnitud del virus, però crec que això ens va passar a tots, des del personal mèdic d’infermeria fins a totes les persones que tenien contacte amb pacients de coronavirus», va explicar.
En un altre sentit, però, va posar en relleu que el material i l’equip de les sales de la unitat ha crescut, gràcies a la inversió de ventiladors mecànics que es van adquirir durant la primera onada de la pandèmia. «En aquell període, la nostra activitat professional es va triplicar», va puntualitzar. Per aquest motiu, Alfaro va comunicar que «seria interessant fer una enquesta –anònima probablement– als treballadors de la salut per saber com es troben després de la Covid-19». Tanmateix, el cap de la unitat va informar que tenen dissenyat un pla de fases d’activació davant un increment de pacients per coronavirus. «Dins les fases primer s’inclou els membres de l’UCI; després, el personal contractat que hem format des d’infermeria; i finalment, el personal d’altres serveis que també ens van donar suport durant l’emergència sanitària», va detallar.
Respecte als sanitaris que no volen vacunar-se, el cap de l’UCI va manifestar que tot i que comprén que la gent és lliure de decidir si fer-ho o no, «sempre estaré a favor de la vacunació», destacant que hi ha hagut un canvi positiu en el marc hospitalari arran de les vacunacions. «El vaccí et protegeix i, encara que et puguis contagiar, la gravetat de la malaltia és completament diferent de la que hi havia en la primera onada», va assegurar.
Creix el brot de la Massana i hi ha 28 positius en un dia
El brot a l’escola andorrana de la Massana suma 34 afectats, 29 alumnes, quatre professors i un auxiliar. De les proves diagnòstiques que es van fer dimarts, van sortir 20 positius i per aquest motiu es va decidir aïllar quatre classes de primer cicle i posar sota vigilància parcial dues classes de segon cicle i dues més de tercer cicle. Tot i això, tant a segon com a tercer cicle l’ús de la mascareta a l’aula serà obligatori. En aquest sentit, el Govern va assegurar que no farà «marxa enrere» a la resta d’escoles del país –en total hi ha 27 aules sota vigilància– i mantindrà la flexibilització, ja que es prima la vessant pedagògica dels alumnes. Quant a l’actualització sanitària global, ahir es van detectar 28 casos nous, que eleven el total d’infectats des de l’inici de la pandèmia a 15.462, 113 dels quals són actualment actius (la majoria tenen entre 0 i 14 anys). Pel que fa al pla de vacunació, s’han administrat un total de 108.083 dosis, 54.678 corresponents a primeres dosis, 53.113 a segones i 292 a terceres. Això suposa que el 79,2% de la població vacunable ja ha rebut, com a mínim, una dosi.