Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Consell General obre les portes al seu primer debat sobre igualtat

El proper 17 de maig, representants de totes les formacions es pronunciaran sobre el tema / El Fòrum de Joves i Som Com Som moderaran les intervencions dels representants polítics

El proper dia 17 de maig, tot coincidint amb el Dia Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, el Consell General acollirà el que a ulls de la societat ja es veu com una data per a la memòria històrica del país: per primera vegada, la seu parlamentària serà l’escenari d’un debat íntegrament dedicat a la igualtat.
La importància de l’acte commemoratiu no rau únicament en el fet que s’hi prevegi abordar una temàtica fins l’actualitat certament descuidada des de la vessant política andorrana; la previsió que hi assisteixen representants polítics de totes les formacions del Principat i que  sigui la sindicatura qui presideixi –i, de fet, participi de la promoció–  de l’esdeveniment és de la mateixa manera una condició a destacar i aplaudir.

Tot i que se’n preveu l’assistència, en aquesta cita els protagonistes no seran els consellers generals dels tres grups parlamentaris que composen part del mosaic polític del país. Seran les faccions juvenils de cadascun dels quatre partits compresos en el context legislatiu els qui s’encarreguin d’argumentar, respondre i, amb tot, presentar i defensar la seva posició al respecte de la igualtat en el marc andorrà i en un moment en què el text normatiu per a regularitzar-la es troba en vies de desenvolupament.
Amb tot, cal sumar a la importància de dur a l’escena política un assumpte àmpliament debatut en l’esfera social –i llargament reivindicat des de diferents col·lectius–, el fet que siguin algunes de les figures sobre qui recaurà la tasca de liderar l’Estat en el futur les que desenvolupin la trobada. Altra característica a destacar és la implicació de conjunts socials en una institució política pensada per a la representació del poble.

Imbricació social/ Una de les facetes més destacables de l’acte és el fet que els encarregats de dirigir-lo seran els mateixos promotors de l’esdeveniment. El president de l’associació Som com Som, Carles Perea, serà sobre qui recaigui la tasca de dirigir el debat entre els joves polítics i futurs dirigents del país, que es trobaran cara a cara amb una primera prova com a polítics.

Juntament amb el Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, el col·lectiu de vetlla pels drets i deures de les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transexuals i Intersexuals (LGBTI), prmotors de l’acte, prepararan les preguntes amb què els representants de les formacions polítiques hauran de respondre de les qüestions pendents a l’agenda andorrana en matèria d’igualtat.

Tal com va informar Perea, no úincament s’abordaran les temàtiques de gènere i d’orientació sexual, malgrat que la jornada estigui internacionalment reservaca a la celebració del dia contra la lgbtfòbia. La voluntat és plantejar un debat amb que s’abastin bona part de les tasques pendents a desenvolupar en la vessant del combatiment de la desigualtat: «És interessant que quan parlem de polítiques d’igualtat mirem més enllà de si la dona és igual que l’home», va argumentar Perea, tot matisant que és important continuar en aquesta lluita, però mirant més enllà dins de les polítiques d’igualtat.

«Els joves, des del seu tarannà personal i de partit, presentaran les seves posicions al respecte de les branques que es proposin», va exposar el moderador, tot afegint que l’acte «servirà per acabar d’enregistrar idees i perfilar temes que concerneixen a la llei d’igualtat que s’està desenvolupant en l’actualitat».

El representant de Som com Som va voler destacar el fet que tant el síndic general, Vicenç Mateu, com la subsíndica, Mònica Bonell, donin suport a aquest esdeveniment, que estarà obert a tot el públic i que, segons les previsions, tindrà lloc a les 19.30 hores. 

L’orientació sexual, motiu d’assetjament a les escoles/ Els esforços pedagògics esmerçats en la lluita contra la discriminació no acaben de donar fruits. Ho constata el fet que les associacions erigides precisament per combatre aquesta xacra, segueixin rebent familiars d’infants assetjats per causa de la seva inclinació sexual per part dels companys d’escola. Aquest assetjament es veu, sovint, agreujat en el si de les xarxes socials, on els comentaris homòfobs semblen circular encara en major proporció. Des de Som com Som, el president, Carles Perea, va sol·licitar una vegada més la recollida de dades en aquest sentit per part del Centre de Recerca Sociológica (CRES), per tal de dur a terme un control que aniria, a més, en la línia internacional.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu