Envoltat de la classe política andorrana, el síndic general, Vicenç Mateu, va obrir la jornada de la Diada de Meritxell amb un discurs en què va recordar la «sotragada important que va posar en entredit la confiança en el país i en les institucions», en referència a l’afer BPA, però va instar a les autoritats a continuar treballant «confiant de nou en la nostra força». A partir d’aquí, les reaccions dels representants dels grups parlamentaris i del cap de Govern van venir soles. L’oposició va valorar esforços però va demanar més «transparència» –va ser la paraula més consensuada–, el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra va fer costat al discurs de Mateu, i Martí va dir que si bé «els indicadors no són bons», sí són «molt millors que l’any passat», per la qual cosa va fer una «crida a l’optimisme» i va anunciar un nou debat d’orientació política per als dies 8 i 9 d’octubre.
«Penso que ara estem en una situació molt bona per reprendre la normalitat», va dir ahir Mateu davant dels periodistes després del seu discurs en què va apel·lar a «reflexionar» sobretot «en les èpoques de crisi» sobre «els valors que com a societat en són irrenunciables». «La identitat», va afirmar en el discurs, «no és quelcom estàtic», i va desitjar que es continuï amb «l’Andorra de sempre i, alhora, ser una Andorra diferent», perquè «sense la necessària adaptació estaríem condemnats». Així mateix, es va congratular pels «esdeveniments esportius» que han donat una altra imatge del país més enllà de la de mesos enrere en esclatar el cas BPA.
Però les opinions en els diferents grups polítics variava. Era Ladislau Baró, de Demòcrates per Andorra, qui donava suport al discurs. D’«excel·lent» el va catalogar, i va afirmar que «la fase aguda» de la crisi «s’ha superat i bé», tot esperant a que «d’aquí a final d’any la part més gruixuda estigui resolta.
8 i 9 d’octubre, debat d’orientació / Martí va anunciar que els dies 8 i 9 d’octubre hi haurà un segon debat d’orientació política, proposta que farà avui a la junta de presidents. El cap de Govern assumeix, a més, que un dels temes estrella serà BPA, «però el Govern també parlarà del futur, perquè no tot és BPA i hi ha altres sectors que volen una política clara». Martí va dir que, amb aquest debat, «seré l’únic cap de Govern» que en farà dos.
Fer «una reflexió en positiu» / Martí, així mateix, va desitjar que tots aquells que van dipositar diners a BPA «els recuperin», i va anunciar que el Govern vol fer «una reflexió en positiu», i va dir que, si cal, es reforçaran «els nostres òrgans de control». «Hem de fer reflexions més enllà, el Govern i la comissió especial, que s’hauria de dedicar també a això», va dir, perquè «ens juguem molt en aquesta resolució de la crisi». Martí va parlar de «supervisió» i anàlisi sobre la UIFAND, sobre l’INAF, i també sobre el Govern.
El curs polític i les intencions / Amb l’inici d’aquest nou curs polític, els grups parlamentaris van exposar ahir els seus fulls de ruta. DA, en boca de Baró, va dir que l’aspiració és «continuar amb l’estabilitat política», va recordar que hi ha eleccions comunals, com la resta de partits, i va assegurar que seguiran de prop «les negociacions» de política exterior, a més d’«anar desenvolupant el nostre programa, amb un ull en la resolució definitiva de l’afer BPA i les decisions de l’AREB».
Aquest tema és clau per als Liberals d’Andorra, que per la seva part consideren que «els impactes» de la crisi financera «els veurem el pròxim any», segons va dir Josep Pintat. El polític liberal va establir com a reptes «l’acord d’associació amb Europa, l’intercanvi d’informació fiscal, el procés Moneyval per saber si estem fora de risc, el procés de resolució de BPA», a més de les pròximes eleccions comunals, sobre les quals va anunciar que el seu partit donarà suport a Montserrat Gil i el seu equip de govern a la parròquia de Sant Julià de Lòria.
Pel que fa als socialdemòcrates, Rosa Gili (PS) va criticar que el síndic general passés «ràpidament per l’afer BPA», perquè el que vol el seu partit és «que s’esbrini el que ha passat, una continuïtat d’aquesta investigació, de la qual esperem molt, saber les actuacions dels organismes i saber si han estat adequades o no, perquè entenem que és el que ens demana la ciutadania». Gili va parlar de «moltes coses en suspens», com ara «les avaluacions dels auditors», el balanç, el cost «de tot plegat», els treballadors o «qui comprarà BPA, si algú de fora o de dins», parlant també de la «proposta que hi ha ara sobre la taula», en referència al Raiffeisen.ad, del qual va dir que al seu grup li agradaria «que l’AREB es pronunciés clarament dient el que pensa». Pel que fa al curs polític, Gili va recordar que presentaran «una modificació de la llei de la nacionalitat», així com seguir proposant «formes de reactivació econòmica com la llei de cooperatives», però tot «sense oblidar», va dir, les pròximes eleccions comunals.
Així mateix, Víctor Naudi (SDP), president suplent del grup mixt, va parlar del caire «institucional» del discurs de Mateu, trobant a faltar «que marqués una línia de treball» perquè «estem en una legislatura que hi ha molta feina pel futur d’aquest país». Naudi va criticar que el síndic va fer una referència «sense citar el nom, a la crisi BPA, parlant del passat com si fos una qüestió que s’ha girat la pàgina, i crec que les conseqüències d’aquesta crisi estan per vindre». Pel que fa a la legislatura, Naudi creu en una «reforma de les institucions de l’Estat, delimitar les competències dels comuns», cosa que considera que s’ha de fer «sense dilacions en els tres anys i mig que queden». Així, es va mostrar preocupat per «la sanitat i la llei de la CASS per garantir prestacions», així com seguir amb «l’acostament a l’UE, però de manera més oberta i participativa per part de tots els sectors».
Import econòmic de l’auditoria a BPA / Tant Pintat per part dels Liberals, com Gili per part del PS, van demanar ahir novament que hi hagi «transparència» i les coses «nítides», i establir «el cost, sigui un euro o el que sigui», de l’auditoria que està fent Pricewaterhousecoopers a BPA
Sense data per a les Comunals / El cap de Govern va ser preguntat ahir per si ja hi havia data establerta per a les pròximes eleccions comunals. «No», va respondre Martí, que va dir que «no canviarà molt que es faci el primer diumenge que el segon» del mes de desembre.