Search
Close this search box.
Judith Sáez

Cribratge quinzenal a treballadors de les residències per seguretat

Salut deixarà de gestionar les proves als usuaris i treballadors i ho passarà a fer el metge de cada centre

Els centres sociosanitaris faran cribratges cada quinze dies al personal. Així ho va anunciar el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, després de la segona reunió de la Comissió de Seguiment Sociosanitari (COSS), tot especificant que les proves als residents seguiran essent mensuals.

Segons va destacar el ministre, l’acord per augmentar la periodicitat dels tests sorgeix de la importància de «ser molt prudents a la campanya de tardor», també entenent que els treballadors tenen més risc de contagi «perquè surten més del centre i hem d’estar més atents». En aquest sentit, també va informar que la gestió de les proves passarà a ser competència dels centres, mentre que serà el metge de la residència serà qui s’encarregarà de derivar els casos sospitosos de patir la malaltia a seguir el circuit de cribratge.

Durant aquesta reunió a la sala d’actes del SAAS, en la qual també van participar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, juntament amb representants dels centres sociosanitaris i la Federació d’Associacions de la Gent Gran, es va revisar l’aplicació dels protocols establerts per l’Executiu, així com la seva organització. En concret, s’està treballant «per plantes, nuclis de convivència i, fins i tot, circuits concrets de material diferenciats per evitar el contagi», deia Filloy, qui considerava aquesta qüestió una via per garantir la seguretat en els geriàtrics, ja que són un dels focus de població vulnerable davant la pandèmia de la Covid-19.

A més, es va especificar que es compta amb el doble d’equips i materials de protecció que no pas en el moment «àlgid de la malaltia», els darrers mesos. Per exemple, entre el Govern i les residències, disposen d’uns 900.000 parells de guants, 1.250.000 unitats de mascaretes o 70.000 bates.

«Estaríem en una situació de màxima seguretat en qüestió d’EPIS dins dels centres», constatava Filloy, també fent referència a la disponibilitat d’altres tipus de materials com els casquets o els peücs per a les sabates que utilitzen els professionals sanitaris.

Vacuna de la grip

Les autoritats sanitàries també recomanen la vacunació contra la grip als majors de 65 anys en tant que són persones amb factors de risc davant la malaltia. Tot i això, van aclarir que no serà obligatòria als usuaris dels centres sociosanitaris.

A part de ser una eina de prevenció però, també serviria per evitar possibles sospites que les persones que contraguin la grip, siguin positives en coronavirus. Per això, Filloy va afirmar que s’havia parlat sobre la matèria durant la comissió i també l’aconsellaven per als treballadors dels centres.

«Es contagia de forma molt similar a la Covid-19», va recordar el titular d’Afers Socials, tot reiterant que la vacunació «és mot important. No només pels usuaris, sinó també pel personal». Tot i això, la campanya de prevenció de la grip d’aquesta temporada de tardor i hivern, encara s’ha de concretar.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu