Search
Close this search box.
Lídia López

Benazet creu que cal vacunar-se per «treure’ns de sobre» el virus

La pròxima setmana arrencarà la campanya informativa sobre el vaccí a la població

«Si no ens vacunem, l’any vinent podríem estar en la mateixa situació que ara, i això seria catastròfic». Aquesta és la preocupació del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant dels dubtes que alguns ciutadans han mostrat envers la vacunació, que si tot va bé, pot arrencar els pròxims dies. 

«No es tracta d’una amenaça, és una observació a partir de la informació que he recavat i a la meva experiència com a metge», va puntualitzar Benazet, que també va exposar que «la Covid no marxarà per si sola, ens l’hem de treure nosaltres de sobre», va sentenciar.

Per aquest motiu, la setmana vinent, el Govern llençarà una campanya informativa al voltant de la vacunació a la població, després d’haver completat les sessions cap als professionals sanitaris on van participar, entre d’altres, l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. «La ciutadania es mereix que se li esvaeixin els dubtes», va assegurar el ministre, que també va tornar a posar en relleu que «si comparem el risc entre patir la malaltia i posar-se la vacuna, és molt contrastat».

En qualsevol cas, el titular de Salut va assegurar que el Govern no té previst imposar cap mena de restricció als visitants en funció de si s’han vacunat o no, i de fet, ni tan sols ho demanaran. «Ni l’OMS, ni cap altre fòrum internacional ens ha donat directrius al respecte», va declarar davant de les preguntes dels mitjans sobre la qüestió. 

Així mateix, Benazet també va informar, com ja havia fet el darrer dijous durant la sessió ordinària del Consell General, que els problemes administratius amb Pfizer que havien posposat l’arribada de les vacunes al Principat ja s’havien resolt i per això, «ara ja podem dir que molt aviat tindrem les primeres 1.000 dosis administrades». 

Una seixantena més d’actius  

Pel que fa a l’actualització de les dades sanitàries, el ministre va notificar ahir 78 nous positius respecte de la jornada anterior, elevant a un total de 8.946 els infectats per coronavirus a Andorra des del març, i dels quals 8.089 corresponen a la segona onada. Per aquest motiu, havien anat a l’alça els casos actius, que se situaven en els 742 –53 més que dijous–. D’aquests, 25 restaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 18 a planta i set a l’UCI, quatre dels quals sota ventilació mecànica. Encara al voltant de la pressió sobre el sistema sanitari, Benazet també va explicar que a l’àrea Covid del centre sociosanitari del Cedre hi havia 20 persones rebent atenció mèdica: vuit procedents de Salita, 11 de Sant Vicenç d’Enclar i un més de l’Albó.

Entrant al detall dels brots als centres residencials, el ministre va exposar que l’afectació a Sant Vicenç d’Enclar era pràcticament a la totalitat dels padrins, amb 51 infectats dels 54 usuaris i també 32 professionals; a Salita hi havia 12 residents i sis treballadors positius; i a l’Albó, els casos eren els de sis usuaris i dos professionals. I pel que fa a l’anàlisi genòmic sobre la possible soca que afecta el primer centre, Benazet va explicar que la setmana vinent es tindran els resultats.

A més, a última hora de la tarda, el SAAS va informar que havia procedit a activar els protocols de seguretat de l’hospital després de detectar dos casos positius de pacients de la planta 3. Segons les mateixes fonts, aquests pacients van ser traslladats a la planta Covid del mateix centre i es va fer una prova a la resta d’ingressats així com als professionals que els atenen, que van resultar negatius. De moment, es desconeix l’origen del brot.

D’altra banda, el titular de Salut també va compartir que el total d’altes registrades era de 8.116, i que la xifra de defuncions es mantenia sense variacions en els 88 òbits.

Finalment, el ministre també va fer l’actualització de l’afectació entre la població escolar, on s’havien reportat 17 aules en vigilància activa, una total i 16 parcial. A més, el centre escolar British College, on hi ha un total de 101 alumnes, ha tancat portes temporalment després de detectar-se tres positius entre el professorat i el d’un alumne, que ha resultat amb la major part dels docents aïllats per ser contactes. Així, mentre duri aquest període de confinament de 10 dies, el centre britànic ha optat per fer les classes de forma telemàtica.

A més, el ministre va exposar que dels 2.900 tests d’antígens que s’havien realitzat entre la població escolars aquesta setmana, només s’havien detectat 10 positivitats, i va tornar a animar a alumnes i professors a seguir participant al cribratge de forma massiva, perquè «conèixer l’estat de la població escolar ens ajuda a saber l’estat del conjunt de la societat». També va recordar a la ciutadania que poden dur-se a terme una prova TMA de forma gratuïta. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu