diumenge 29 d’octubre torna la Caminada contra el Càncer, en una edició molt especial, ja que coincideix amb la celebració del seu 10è aniversari. Des de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), organitzadora de la caminada, esperen batre rècords i superar tant la participació com la recaptació d’edicions anteriors. El president de l’associació, Josep Saravia, va detallar que l’any passat van tenir la participació de més de 900 persones i es van exhaurir les 1.500 samarretes que s’havien posat a la venda per ajudar a la causa. Enguany, però, han decidit augmentar aquest nombre fins a les 2.000 samarretes. Saravia va fer una crida a la població a participar massivament. «Animem a la gent si pot ser que vinguin a caminar i que no només comprin la samarreta, tot i que totes les accions es quantifiquen econòmicament, la participació en la caminada ens dona visibilitat i ens fa tindre un termòmetre de quanta gent està al nostre costat», manifestava el president. Saravia va detallar que des d’Assandca estan lluitant diàriament amb el Govern per tindre una sèrie de millores i que és molt important tindre el suport de la gent, «la caminada serà una forma de demostrar al Govern que hi ha molta gent sensibilitzada i que no s’oblidin de nosaltres, com avui dia ho estan fent». El president també va manifestar que «si veiem a la gent que està participant, ens dona més forces per tirar endavant totes les iniciatives que tenim avui en dia».
Precisament, els beneficis de la recaptació de la caminada aniran destinats a les accions que l’associació ja té en marxa, com són el transport sanitari, el suport que donen als pacients que acudeixen a Assandca, el procés de trobar un pis tutelat a Espanya, pels pacients que han de baixar a fer radioteràpia i prefereixen no pujar i baixar, i altres iniciatives com poden ser classes de ioga i de gimnàstica adaptada a pacients d’oncologia, així com en la preparació d’una sèrie de tallers de coaching pels pacients i els seus acompanyants.
Saravia, també va aprofitar el moment per fer una crida per intentar aconseguir més voluntaris, ja que assegurava que és difícil trobar a persones que tinguin temps disponible i es pugui comptar amb part del seu temps per ajudar, ja que entenen que és complicat trobar temps degut a les obligacions del dia a dia i els horaris laborals.
Durant la presentació, també van explicar que aquest any s’ha modificat una mica el trajecte, tot i que manté la mateixa distància de 3,7 quilòmetres que les edicions anteriors. En aquest sentit, Saravia va explicar que la ruta començarà a la plaça del Poble d’Andorra la Vella i resseguirà tota l’Avinguda Meritxell fins al carrer de la Unió. Una vegada allà, els participants es dirigiran fins a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell dins a tornar a agafar l’Avinguda Meritxell fins a tornar al punt inicial de la caminada.
Amb aquest acte benèfic es pretén conscienciar a la població sobre la malaltia del càncer i de la necessitat d’ajudar als afectats i a les seves famílies, però també crear un espai lúdic on trobar-se, fer equip, compartir experiències i passar una bona estona fent esport per una bona causa. La caminada s’organitza de la mà de Pyrénées i de la Fundació Jacqueline Pradère, i aquest any també amb City Xerpa com a nou col·laborador. Una altra de les novetats d’enguany és que durant el dia d’avui, a través de l’Instagram d’Assandca i Pyrénées, es llençarà un concurs #sumemcolors on es podrà optar a guanyar una targeta regal pels Grans Magatzems Pyryénées.
Durant la presentació de l’esdeveniment, el president de l’associació va anunciar algunes dades preocupants en relació a la previsió d’augment de casos de càncer que hi haurà els anys vinents a tot el món segons els estudis de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes mostren que de cara al 2030, els casos de càncer augmentaran gairebé un 50% arreu del món. Per aquest motiu des de l’associació remarcaven que ells no pararan de créixer i de donar servei i ajudar en tot el que puguin a totes aquelles persones que estan patint aquesta dura malaltia.
D’altra banda, Saravia va manifestar que han rebut un neguit de les fundacions d’Espanya que els ajuden amb els pisos tutelats, «no ens han negat mai la seva utilització, però sí que ens han demanat més implicació, i això amb el Govern andorrà és una mica escèptic». També va reivindicar que el més important per ells és que algun dia surtin les estadístiques sobre el càncer al país i a partir d’allà podran reivindicar.