La setmana passada l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) exposava que al Principat cada any es detecten 200 casos nous de càncer. Aquest és el càlcul que realitzaven, davant la falta d’estadístiques que tenen per part de les diferents administracions. Davant aquesta situació el president de l’entitat, Josep Saravia, es pregunta el motiu i que hi ha al darrer perquè no es faci efectiu.
La xifra que van anunciar la van poder donar des de l’associació perquè «l’oncòleg ens ha fet arribar que hi ha 200 casos nous a l’any de malalts de càncer, però no sabem quan i quins necessiten el tractament de radioteràpia», va assegurar Saravia, denunciant que «fa tres anys que no tenim estadístiques i això significa que hi ha a algú que no l’interessa». Referint-se a la manca de dades insistia que «tenim el departament d’Estadística, Salut, la CASS i, si no tenim estadístiques, és que alguna cosa no funciona».
Després d’aquestes declaracions, des del Govern es va voler aclarir que «sí que tenim dades associades amb el càncer», afirmava el ministre portaveu, Eric Jover. «Tenim dues tipologies de dades que les tenim fixes i contrastades que són les hospitalàries, és a dir, els casos de càncer que tenen un tractament que se’n fa un seguiment des del propi hospital del país, i després malauradament un altre tipus associades a la mortalitat, sigui quin sigui el lloc on finalment moren». La recopilació efectuada «és un esforç que es fa des del Ministeri de Salut per fer un seguiment de defuncions d’andorrans», però «el que ens falta i el que em consta que es fa amb l’ICO (Institut Català d’Oncologia) és elaborar un registre poblacional de la incidència i prevalença del càncer aquí a Andorra, i aquesta dada és la que ens aportarà més informació per desenvolupar millors polítiques en aquest sentit». Respecte a què no es publiquin, Jover indicava que «no és que no tinguem dades sinó que la tipologia que tenim no són suficients per a un registre poblacional real».
Quan a la malaltia, Saravia va reclamar «poder fer la prova PSI pel càncer de pròstata», així com «fer una detecció precoç del càncer de pulmó, ja que actualment quan es detecta està en fase avançada o de metàstasi». Pel que fa a la radioteràpia, el president d’Assandca va tornar a referir-se que el transport en taxi per tractar-se fora el país és «una solució d’acompanyament temporal, si s’ha de fer sovint, no és pràctica».