La quinzena edició del Campus universitari de la llengua catalana arriba la propera setmana al Principat. En aquesta ocasió, Canillo serà la parròquia encarregada d’acollir els cursos de llengua i un ampli ventall d’activitats culturals i de lleure del 31 de juliol al 7 d’agost.
Amb aquest esdeveniment, realitzat entre el Govern i l’Institut Ramon Llull, els estudiants participants poden integrar-se en el teixit social i el context natural de Catalunya i Andorra, ja que la primera setmana del curs (del 24 al 31 de juliol es realitza a Girona). «Aquesta immersió lingüística i cultural a cavall entre la Costa Brava i el Pirineu andorrà permet als integrants poder viure plenament en català durant uns dies», segons es destaca des de l’organització.
Participants / Al campus hi pot participar qualsevol estudiant universitari no catalanoparlant interessat en el català i en la cultura que s’hi expressa. Al finalitzar, se’ls lliurarà un certificat d’assistència i aprofitament, sempre que s’hagi estat present a un 90 % de les classes. Tot i això, alguns dels requisits per integrar als estudiants en dit campus han estat: cursar o haver cursat un mínim de 60 hores d’estudis de llengua catalana en qualsevol universitat de fora del domini lingüístic i tenir un coneixement i un domini bàsics de català oral.
Les inscripcions van finalitzar el passat mes de maig i en total es van posar a disposició 30 places (tres d’aquestes van ser reservades a alumnes provinents del lectorat de català de Praga, lectorat dependent del Govern).
Dins de la inscripció s’ha inclòs: els cursos del campus, material didàctic, activitats culturals i de lleure, els desplaçaments a Girona i Canillo, l’allotjament en règim de pensió completa i una assegurança que cobreix totes les activitats docents, culturals i de lleure que apareguin citades expressament al programa del campus. Tot i això, els ciutadans europeus han d’estar en possessió de l’assegurança sanitària europea.
Contingut del campus / La quinzena edició del campus conté cursos de llengua dividits en dos nivells: el bàsic / elemental i l’elemental / intermedi. Aquests es formen de 30 hores de classe amb professorat especialitzat.
L’esdeveniment també conte un curts de cultura de 15 hores que tracta aspectes de la cultura dels països que s’expressen en llengua catalana amb professorat especialitzat (sociolingüística, art, literatura, geografia i història, arquitectura, medi natural, etc.).
D’altra banda, el campus ofereix activitats culturals i de lleure per fer tasques més disteses, per exemple, durant els vespres i els caps de setmana l’oferta diversa d’activitats culturals es fan actes per mostrar el coneixement de Catalunya i Andorra a través d’excursions i itineraris culturals com la visita de monuments històrics o l’exploració d’espais naturals.
Durant les setmanes de divulgació els participants també poden gaudir d’intercanvis lingüístics o grups de conversa amb trobades entre els estudiants de la Universitat de Girona a fi d’afavorir la pràctica oral de la llengua catalana. A més, els cursos de llengua i cultura catalanes podran ser reconeguts com a crèdits ECTS.
Altres formacions / En confluència amb la divulgació de la llengua i cultura catalana, l’Institut Ramon Llull també va organitzar del 18 al 21 de juliol la trentena edició de les jornades internacionals per a professors de català a l’exterior. L’esdeveniment es va fer a Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili.
A més, el dia 20 del mateix mes es va programar una jornada oberta, amb dues taules rodones sobre traducció literària i la xarxa universitària, dues conferències sobre Ramon Llull i L’aniversari d’Imma Monsó i un concert de Maria del Mar Bonet.