Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

5.700 visitants s’interessen pel MW i el camí d’Engolasters

Les visites nocturnes de FEDA pel camí del llac tenen cada cop més demanda entre la ciutadania

La gent s’interessa cada cop més per la natura, doncs és un fet que la població, ja no només d’Andorra, es consciencia cada cop més en cuidar i conèixer el medi ambient. En aquest aspecte, al Principat es destaca que durant el 2014, un total de 5.700 persones han visitat el Camí hidroelèctric d’Engolasters i el Museu de l’electricitat, en concret, 1900 han fet el recorregut del camí, d’entre aquest, 400 ho han fet durant les visites nocturnes, i 3.800 han visitat el museu. A més, el director general de FEDA, Albert Moles, destaca que prop del 58% dels visitants «han acudit a les activitats de forma individual; famílies, grups petits d’amics o fins i tot algun usuari sol, que han optat per visitar el museu o fer el camí», de la resta, el 30% són grups organitzats, que venen d’hotels o circuits turístics, i el 12% són escolars.
 
Aquestes darreres, són visites més lligades al programa estudiantil, amb informacions o activitats més lúdiques o científiques. Moles afirma, a més, que cada cop augmenta més la demanda de la visita nocturna al Camí hidroelèctric d’Engolasters, «la gent té molt bon retorn vers aquestes activitats, en surten molt contents i veiem que aquestes creixen més que les visites de dia». Des de la inauguració del museu, al 2007, les visites a aquest i al camí han anat augmentant progressivament, però sembla que al 2013 i 2014 s’han equiparat, «les dades de fa dos anys amb les de l’any passat són bastant similars, tot i això, tenim xifres molt significatives», i «cada cop ens apropem més a la línia que ofereix el Govern de mostrar nous museus i activitats durant la nit», comenta Moles. 
Pel que fa a l’origen dels visitants, el director general comenta que no tenen xifres concretes, però que es basen, en part, en l’idioma que demanen els usuaris. D’aquests, un 50% sol·licita fer la visita en català, un 20% en castellà, un altre 20% en francès i un 10% en altres idiomes, com l’anglès o l’alemany. «Veiem doncs, com la meitat dels visitants, són turistes, i cal destacar també, que aquests augmenten cada cop més», explica el director general. 
 
Activitats programades / La primera activitat del programa de les Nits d’Estiu del MW Museu de l’electricitat i del Camí hidroelèctric d’Engolasters és una visita nocturna al camí durant el vespre del 23 d’Abril. Durant aquest, s’observarà una pluja d’asteroides que sempre coincideix amb les últimes setmanes del mes. A més, es podran observar els cossos estel·lars a través de telescopis i instruments oferts per l’activitat.  Els tècnics i guies de la jornada, també comentaran varis coneixements sobre la pluja, explicant perquè i com es produeix. L’activitat s’oferirà per primer cop aquest any, però un acte ja amb recorregut i cada cop més reclamat i desitjat pels participants dels programa, és la pluja d’estels del 12 d’agost. Durant aquesta nit, es farà la tradicional visita al camí i s’observarà la caiguda dels astres. Les places per les activitats però, són limitades, en grups d’entre 15 i 20 persones, de manera que cal avisar amb antelació per participar en la jornada. 
Fins al 26 de setembre, es faran un total de 10 visites guiades, dos d’aquestes s’aprofitaran per visionar les pluges d’estels i la resta es complementaran amb explicacions del camí i les instal·lacions. 
 
Obres a Engolasters / Moles comenta que durant aquest estiu, es faran un seguit d’obres bastant importants a l’espai d’Engolasters, es faran accions de manteniment a la presa i al llac, a més, «aprofitarem aquestes operacions per endinsar-nos més en els centres educatius, volen fer més activitats orientades cap als alumnes. I per aquest motiu, durant les obres, oferirem visites on s’explicaran les tasques de manteniment i on els estudiants podran veure instal·lacions i espais que en condicions normals, no es poden visitar». A més, afirma que no s’està aprofitant l’espai d’Engolaster al cent per cent, «a la part alta s’han fet jocs d’aigua, i estem mirant de complementar l’espai amb el Ministeri de Cultura, intentem tirar endavant activitats i col·laborar amb el Govern, per promocionar i treure el màxim potencial a Engolasters». 
Tot i l’entusiasme per part del Museu i els seus organitzadors per fer noves activitats durant l’estiu, encara queda pendent el projecte de fer un escenari al llac d’Engolasters. Al 2011 es va aprovar la construcció d’un escenari flotant i una graderia al llac, però la iniciativa va quedar parada al·legant que el projecte quedava pendent del nou consell d’administració de la parapública, on el Govern de Toni Martí havia d’escollir als membres. El projecte, però, mai es va acabar de tirar endavant i va quedar aparcat, Moles comenta, a més, que ara per ara no es té previsions de recuperar la iniciativa i que aquesta continuarà en standby.  
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu