El cap de Govern, Xavier Espot, va mantenir ahir una conversa telefònica amb el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de les Relacions Interinstitucionals i de la prospectiva, Maros Sefcovic, i responsable polític de la negociació de l’acord d’associació amb Andorra. Amb aquesta trucada, Sefcovic i Espot reprenen els contactes després de les eleccions, informant a l’alt representant europeu dels resultats d’aquestes, a més de reafirmar el compromís del nou Executiu d’acomplir les negociacions i poder finalitzar-les. Per la seva banda, Sefcovic va felicitar Espot pels resultats electorals i va reafirmar el compromís europeu perquè les negociacions s’assoleixin amb els millors resultats possibles i finalitzar-les «en els propers mesos», segons un comunicat enviat ahir pel Govern. A més, va recalcar l’alta importància de l’acord d’associació per ambdues parts. Tan es així, que els dos dirigents van poder revisar els avenços que s’han dut a terme en aquests darrers mesos, on s’han esmentat les qüestions de caire més tècnic del projecte, a més d’esmentar l’aixecament de les reserves sobre els acords presos abans de la conformació del nou Govern. Sefcovic i Espot van projectar les properes passes de les negociacions, emfatizant que en breus es requerirà dur a terme un diàleg més profund, amb un enfocament constructiu de les dues parts, per a abordar les materies de caire més polític.
Landry Riba declara que s’ha d’aprofitar per a negociar abans de les eleccions europees
Landry Riba destaca la figura del vicepresident
El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, va fer unes declaracions per a RTVA. En aquestes, el secretari d’Estat va mencionar que s’acosten les eleccions del Parlament Europeu l’any 2024 i és possible que el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de les Relacions Interinstitucionals i de la prospectiva no continuï. Va destacar que actualment a la Unió Europea «hi ha un lideratge polític que mai hem tingut. La figura del vicepresident és clau i aquest potser no hi serà». Per aquestes raons, Riba va animar a aprofitar aquest escenari, ja que «el vicepresident potser no hi serà d’aqui un any, i el que tinguem negociat durant aquest període, si no acabessim, és molt dificil que es torni a renegociar». Per tant, considera important aprofitar la presència del vicepresident europeu abans de les eleccions del parlament de la UE. Per altra banda, Riba també va ressaltar que «ara hi ha una constel·lació que ens permet tenir el millor acord possible per a Andorra», a més de catalogar com «desafortunat» el fet de no aprofitar aquesta situació. Tot i això, va esmentar que «potser tenim un acord o potser no, i si es així, com diu el cap de Govern, no passarà res», clarificant que, encara que la situació és idònia per a establir un bon acord amb la figura de la vicepresidència, no hi hauria conseqüències molt greus per a Andorra.
Espanya: Actor Principal
Espanya seria un altre actor propici per a Andorra a l’hora d’assolir un bon acord d’associació, ja que serà l’estat que ocupi la presidència rotatòria de la Unió Europea. Pedro Sánchez, president del govern espanyol, va reiterar a Espot, durant la seva visita a Madrid el juliol passat, que Espanya dona el seu suport a Andorra per a les negociacions de l’acord d’associació amb l’objectiu d’un bon encaix entre la Unió Europea i el Principat, país considerat com a zona d’influència i motor de desenvolupament econòmic del Pirineu, segons l’Estat espanyol. A més, durant la seva trobada amb Espot a la Cimera Iberoamericana del 2022, Sánchez va dictaminar que confiava en el fet que la presidència espanyola de la UE podria donar «un impuls exitós» a les negociacions de l’acord d’associació del Principat.