El cap de Govern, Xavier Espot, va participar ahir en la cerimònia de caps d’Estat i de Govern del Fòrum de París de la Pau. La 4a edició del Fòrum, organitzada pel president de la República francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, se celebra sota el títol Reduir les fractures mundials: La via d’una millor governança després de la Covid-19.
El cap de Govern va felicitar Macron per l’organització durant quatre anys d’aquest fòrum de reflexió i mediació, que va reunir de manera presencial una trentena d’alts mandataris d’arreu del món, a més de representants d’organitzacions internacionals no governamentals o de la societat civil internacional, ministres, empresaris i figures compromeses amb les temàtiques del fòrum.
Entre l’11 i el 13 de novembre, de manera presencial o amb participació telemàtica, es debatrà sobre les solucions per superar les bretxes socials agreujades amb la crisi sanitària i per impulsar una reactivació econòmica que sigui inclusiva i solidària.
En la declaració telemàtica enregistrada per Xavier Espot per participar en aquesta iniciativa, va reafirmar el compromís del Principat a «seguir reforçant un multilateralisme renovat i més efectiu» per «actuar de manera concertada, unida i inclusiva si volem reduir la bretxa creada entre les nostres societats». Aquest multilateralisme, va afegir, no només ha de ser entre governs, «sinó també amb la plena implicació de les ONG, el sector privat, els científics, els joves i tots els actors implicats a les nostres societats».
Espot va posar en relleu que la superació de reptes com la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències o el canvi climàtic «només serà possible si totes les parts interessades decideixen treballar de manera coordinada i integrada».
«En temps de pandèmia i crisi econòmica, la solució que ofereix Andorra és considerar l’educació per al desenvolupament sostenible com a essencial», va remarcar el cap de Govern, que va recordar que «és la nostra responsabilitat invertir més i millor en educació i cooperació científica».
Per concloure, Espot va defensar que la reactivació econòmica i social després de la pandèmia «sigui més humana, però també més sostenible, més respectuosa amb el medi ambient i la biodiversitat, ancorada en la convicció que la solidaritat i el respecte pel nostre planeta han de ser els fonaments de les nostres accions».