- És important que la societat sigui conscient que existeixen realitats complexes molt diferents a la nostra
Marta Tenza i Judith Blanco
- Foto: EL PERIÒDIC
Ara tot just fa un any, dos estudiants d’Educació Social somiàvem en poder fer les pràctiques de la universitat en l’àmbit de cooperació. Ens il·lusionàvem cada dia pensant en el projecte que volíem dur a terme a una comunitat rural de Guatemala. I finalment, al setembre passat vam aconseguir que aquest somni es convertís en realitat. Ara valorem aquesta experiència com la més intensa i emocionant que hem viscut.
Durant quatre mesos hem viscut a la Cooperativa Nuevo Horizonte, una comunitat rural del Petén (Guatemala), una regió caracteritzada per la pobresa econòmica i les seves grans desigualtats socials que afecten directament a la qualitat de vida de les persones que hi viuen allà, tot destacant unes necessitats que nosaltres tenim més que cobertes. Viure en unes condicions totalment diferents a les nostres ens ha servit per a valorar molt més totes les oportunitats que tenim aquí.
Les nostres pràctiques s’han centrat en realitzar un projecte de lleure educatiu amb els nens i nenes de la comunitat, treballant els valors com el respecte, la solidaritat i la cooperació mitjançant el joc. Tenir aquesta oportunitat ens ha servit per aprendre i créixer moltíssim, tant professionalment com personalment. Tot i això, no tot ha estat fàcil, també ens hem trobat amb situacions difícils d’afrontar, sobretot pel xoc cultural que suposa estar a una altre realitat desconeguda. Hem descobert que davant les adversitats, tothom és capaç de tirar endavant.
Però una de les millors experiències ha sigut començar un nou projecte. En el nostre dia a dia i quan sortíem de la cooperativa a conèixer d’altres, ens vam adonar que moltes comunitats de la regió compartien les mateixes necessitats. Per aquest motiu vam pensar que no ens havíem de quedar de braços creuats, així que molts dels caps de setmana vam sortir a visitar i fer entrevistes a les diferents comunitats per conèixer-les. Un mitjà que ara ens està servint per donar el primer pas per redactar un projecte que consisteix en crear una xarxa de comunitats on aquestes es donin suport en temes com l’educació, la sanitat, la gestió i organització, l’agricultura… i on puguin intercanviar les seves pròpies experiències per poder millorar mica en mica les seves condicions i anar cobrint les necessitats més bàsiques.
És un projecte que ha partit de les necessitats i la demanda de les persones que hi viuen allà, i on nosaltres hem volgut oferir el nostre suport en la seva redacció, però confiem en la seva capacitat d’autogestió per a poder-lo dur a terme.
La voluntat de fer saber la nostra experiència és motivar a la societat però sobretot cridar l’atenció dels joves perquè coneguin diferents experiències d’aquest tipus. Creiem que és molt important que la societat sigui conscient que existeixen realitats complexes molt diferents a la nostra per valorar el que tenim. Com ens va dir el Rony ( un membre de la comunitat), «No dejéis de luchar por lo que queréis y tenéis pero siempre valorando y teniendo en cuenta que hay persones que no pueden disponer de tantas comodidades».
Plantejar-se una experiència d’aquest caire fa sorgir sentiments de por i inseguretat davant allò desconegut, però de les situacions difícils hem d’extreure un aprenentatge positiu i no deixar que res ens freni a llençar-nos a complir els nostres somnis.
Per a més informació consulti l’edició en paper.