«Semblava que després de la pandèmia no es repetiria, però l’any passat es va recuperar i aquest any agafa més força», va començar ahir el conseller d’Esports, Turisme i Dinamització del Comú d’Ordino, Jordi Serracanta, la roda de premsa de presentació de la vuitena edició de la Casamanya Extrem. La cita tindrà lloc el 10 de juny i per primer cop s’inclourà en la Copa Catalana de Curses Verticals, que consta de quatre proves, sent l’andorrana «la més dura a nivell tècnic», segons va explicar l’organitzador d’Estrapigecs Mountain Events, Pau Pellicer.
D’altra banda, serà la tercera prova de la Copa d’Andorra i s’inclourà dins el circuit de curses vertical del país. A més, «té una importància vital» per a la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), «ja que l’utilitzem per a fer les seleccions nacionals tant sèniors com joves», va comentar el director tècnic de la FAM, Carlo Ferrarri. «És una prova obligatòria per a participar en els Campionats del Món juvenil que disputarem a l’agost a Itàlia», va afegir.
La intenció és tornar a internacionalitzar la cita com en anys anteriors, però abans «cal consolidar-se»
L’edició d’enguany manté els recorreguts de l’anterior amb l’Extrem, de 5 quilòmetres i 1.440 metres de desnivell; la Clàssic, de 3,5 quilòmetres i 760 metres de desnivell; i la Mini, de 2,4 quilòmetres i 400 metres de desnivell. Ara per ara hi ha una cinquantena d’inscrits, majoritàriament estrangers i per l’Extrem, però des de l’organització «treballem amb un horitzó de 300 participants», fita que «seria tot un èxit per a nosaltres», va assenyalar l’organitzador d’Estrapigecs Mountain Events, i al mateix temps el màxim de places.
Per primera vegada els guanyadors absoluts dels tres circuits obtindran la inscripció gratuïta per a la pròxima edició, una novetat que pretén «incentivar la base del Principat». Enguany serà també el primer cop que la Casamanya Extrem s’involucrarà en una causa solidària, les colònies inclusives Desconnecta per Connectar de la Creu Roja. En afegit, i per demanda dels corredors, s’ha avançat totes les proves una hora respecte a l’any passat i la recollida de dorsals es podrà fer des del dia anterior a l’inici de les curses.
Finalment, Pellicer va comentar que la intenció és tornar a internacionalitzar la cita: «És l’objectiu, quan vam decidir reprendre l’organització de la prova ens emmirallàvem amb el 2014 i 2015». Així, «ens encantaria poder tornar a estar en circuits com l’Sky Race, però abans cal consolidar, demostrar i aconseguir subvencions molt diferents de les quals tenim ara mateix. Tampoc ens hem de precipitar».