La jornada de mobilització dels docents de les escoles franceses del Principat va començar, tal com estava previst, amb cinc dels 11 centres tancats. Per la seva part, el Lycée Comte de Foix va iniciar amb una gran part dels docents fent vaga. En aquest darrer cas, tres de cada quatre professors es van adherir a l’aturada, és a dir, el 75% del total, segons va informar el delegat d’ensenyament francès a Andorra, Denis Dekerle.
Més en concret, 48 dels 64 mestres que havien d’atendre al principal centre educatiu francès del país van fer vaga al llarg de la jornada d’ahir.
Com ja es va informar, els professors del Lycée Comte de Foix no van ser els únics en incorporar-se a l’aturada. Així, els docents de les escoles franceses de primera ensenyança d’Andorra la Vella i Santa Coloma tampoc van assistir, i aquestes «van quedar tancades perquè no teníem personal per garantir un servei segur». Pel que fa a la resta de col·legis del sistema francès, «el 50% dels docents han fet vaga», va assenyalar Dekerle. Dit d’una altra manera, «un de cada dos».
A conseqüència d’aquests fets, el delegat d’ensenyament francès a Andorra va explicar que l’assistència al Lycée va ser d’aproximadament uns 1.000 alumnes dels 2.000 que hi estudien, o sigui, un 50% de la totalitat. A la resta de centres, van assistir uns 700 infants dels 1.800 que acullen. És a dir, només un 38%. El total de nens i nenes que van presentar-se ahir a les seves respectives escoles amb sistema educatiu francès va ser, doncs, de 1.700 dels 3.800 total. Dit d’una altra manera, un 55%.
A banda dels que ja no van presentar-se al col·legi, el que si ho van fer tampoc van poder atendre les classes que tenien. Així, segons fonts consultades, hi havia alumnes del Lycée Comte de Foix que solament tenien dues assignatures en tot el dia. A més, aquestes van patir petits canvis horaris dels quals no es va informar els estudiants. I per això, a algunes classes no hi va assistir ningú.
Cal recordar que el pla del govern francès és fer una reforma del sistema de pensions. En concret, s’augmentaria dos anys més l’edat de jubilació, passant dels 62 anys actuals fins a arribar als 64 l’any 2030, en afegiment d’incrementar la cotització fins als 43 anys per poder gaudir d’una pensió completa. Per aquest motiu, els sindicats del país gal van organitzar ahir una de les mobilitzacions més importants dels darrers anys, on no només es van fer marxes per diferents ciutats, sinó que també es van paralitzar diferents sectors a banda de l’escolar: el transport, l’energia, salut, i fins i tot mitjans de comunicació entre d’altres.
Demanat pel seguiment de la vaga, Dekerle va assegurar que «avui al 100% no se’n farà, la d’ahir va ser una convocatòria nacional feta des dels sindicats de França». Això sí, de cara la setmana vinent no se’n descarten, tot i que «no en tinc dades i encara no en puc dir res al respecte».