PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les entitats consideren que «anem tard» en la prevenció d’addiccions

Les associacions del país demanen més campanyes de sensibilització i detecció precoç

Per Anna Casanova

Un grup de joves que consumeix alcohol al carrer.
Un grup de joves que consumeix alcohol al carrer. | El Periòdic

Les entitats creuen que Andorra necessita posar-se al dia en matèria de prevenció d’addiccions. La presidenta de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc (Adjra), Sandra Cano, va valorar que «especialment entre els adolescents, anem tard». En aquest sentit, l’Executiu està plantejant una actualització del Pla nacional contra les drogodependències de cara al 2023, que ja té 18 anys. «Això és moltíssim temps, perquè per exemple a Espanya, les modificacions es fan cada dos anys», va remarcar per la seva banda la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, que també va explicar que un pla d’aquest caire és fonamental per un país, pel fet que «les addiccions provoquen problemes socials greus, una disfunció en les famílies i, tot plegat, és un problema de salut pública». Alhora, Tenorio va defensar que aquest hauria de ser un pla d’addiccions, no només de drogodependència. Així, va informar que segons un estudi del país veí, el 18% de la població entre els 14 i els 18 anys realitza un ús abusiu de les noves tecnologies.

Altrament, la presidenta de l’Adjra va indicar que l’endarreriment de l’actualització del document ha ocasionat conseqüències «que ja són manifestes», com que un gran volum de joves tinguin actualment problemes de conducta, amb el patiment que això suposa per a les famílies i el desgast econòmic que genera en matèria de salut. Cano també va lamentar que per a molts adults és complicat explicar que el seu fill està patint una addicció i, per tant, «ho porten en secret», perquè els genera estigma i vergonya. Com a atenuant a la problemàtica, aquesta proposa que en cas que es modifiqui el pla, inclogui un treball de prevenció a les escoles amb testimonis dels afectats i els seus familiars, posant el focus en els circuits externs, com els patis, els parcs, els busos o les benzineres, ja que són els principals «punts calents» que poden donar lloc al consum d’alcohol i altres drogues.

Paral·lelament, la presidenta de Projecte Vida va remarcar que la modificació hauria d’incloure la creació d’un observatori sobre addiccions, «perquè ara mateix el país no compta amb dades en les quals basar-nos i actuar en conseqüència». A més, va observar que el text hauria de preveure programes de prevenció d’addiccions –amb i sense substància– i de detecció precoç, així com la prevenció d’addiccions en l’àmbit laboral. Tenorio també va considerar que és necessari formar els professionals, i que es duguin a terme campanyes de sensibilització i informació per a la societat en general. Alhora, va demanar que s’informi més sobre drogues i addiccions d’una manera veraç, sense alarmismes i amb dades científiques que les avalin, perquè «es banalitza molt el consum, per exemple, de cànnabis, i això serà un greu problema en el futur». En aquesta línia, la presidenta de Projecte Vida va expressar que totes aquestes propostes haurien de desenvolupar-se amb perspectiva de gènere, a causa que «la intervenció i la prevenció estan enfocades des d’un punt de vista androcèntric», va sostenir.

Amb tot, Tenorio i Cano van explicar que en els últims anys ha augmentat de forma «preocupant» el consum entre el jovent, que «cada cop comença abans». Tanmateix, la presidenta de l’Adjra va opinar que «Andorra té la particularitat que és un país petit, i aquesta lluita es pot arribar a dur en un termini si entre tots posem eines i recursos». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT