Els hotels viuen amb dificultats la situació actual de la pandèmia. Malgrat que els turistes de proximitat estiguin responent, l’impacte de la sisena onada ha complicat la progressió d’un hivern que el sector va iniciar «amb esperances» i confessa que «hem tornat a caure en la incertesa». Així es va manifestar el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París, que va fer referència principalment a dos elements que «estan complicant la gestió dels hotels, ara i de cara al futur». En concret, París va detallar que els establiments hotelers viuen amb una pressió l’impacte «sobrevingut» de la sisena onada, en primer lloc, per les baixes del personal, i tal com han pogut palpar des de l’entitat per part dels seus associats en els intercanvis constants que mantenen. I, en segon lloc, els hotelers també es mostren neguitosos pel volum d’anul·lacions i la manca de reserves més enllà de la segona meitat de gener. «Després de Reis, s’han aturat les vendes», va assegurar el president, que va incidir que «aquest context no és com la situació normal de prepandèmia, perquè en aquests moments ja hi hauria d’haver reserves per la segona meitat de gener, i fins i tot per febrer i març». «Estem preocupats en aquest aspecte», va reconèixer París.
Més enllà dels efectes de la sisena onada i la incidència de la variant òmicron al país i als Estats veïns, el president de l’UHA també va recordar que encara hi ha vigents un seguit de limitacions en els mercats, com és el cas de l’Europa de l’est o Israel, del qual enguany no està arribant clientela. En definitiva, París va compartir que «després d’iniciar l’hivern amb molta confiança, ara sentim un optimisme moderat».
Paral·lelament, l’UHA va fer públic ahir el balanç d’ocupacions dels hotels associats durant el cap de setmana de Cap d’Any, on es va posar de manifest que la mitjana entre el 27 de desembre i l’1 de gener havia estat del 89,31%. «Veient la xifra d’aquest quasi 90% d’ocupació per Cap d’Any, la valoració és positiva, però pensem que hauria pogut ser més», va declarar el president de l’associació al respecte. Així mateix, des de l’UHA van compartir que la mitjana global de les festes nadalenques, comprenent les dades del cap de setmana de Nadal i la darrera setmana, era del 77,60%, al voltant de la qual París va declarar que «estem satisfets, tenint en compte com s’ha complicat l’hivern». Cal tenir en compte que des de l’entitat s’havia previst una mitjana general de les festes d’aproximadament el 83%, però van remarcar que «vam acusar un seguit de cancel·lacions en la primera part que ha fet que la mitja de tot el període sigui una mica inferior al que esperàvem».
En qualsevol cas, aquesta primera setmana de l’any coincideix amb la festivitat del Dia de Reis, que se celebra demà al Principat i també a Espanya, i gràcies a la qual i segons el president de l’UHA «tenim una situació òptima». Així mateix, la previsió de noves nevades esperades ja pel dia d’avui també ajudaran a atraure turistes aficionats als esports de neu, i en conseqüència, clients pels hotels.
Sigui com sigui, París va posar l’accent en el fet que, dins de la mateixa UHA, «hi ha hagut hotels que han patit més anul·lacions que d’altres». «El teixit turístic i persones que es reben, així com cada establiment, són diferents», va remarcar el president, que va declarar que des de l’UHA «som conscients que alguns estaran patint més que d’altres» la situació actual del sector del turisme i els allotjaments en la pandèmia mundial del coronavirus.
Grandvalira i Ordino Arcalís, al ‘top’ cinc d’estacions favorites
Les estacions de Grandvalira i Ordino Arcalís s’han situat entre els cinc primers llocs de les millor valorades per part dels clients espanyols. Així es desprèn de l’enquesta realitzada per part del portal i agència de viatges d’esquí Esquiades.com, que va recollir l’opinió de més de 40.000 usuaris. En concret, Grandvalira va situar-se en la quarta posició del rànquing, amb una nota global de 8,2. Els enquestats van valorar com a millors aspectes del domini andorrà les vistes privilegiades i el bon estat de la neu. A continuació s’hi va col·locar Ordino Arcalís, amb una qualificació de 8,1 punts. Al voltant d’aquesta, els usuaris van posar en relleu el respecte per l’entorn natural, pel fet que no s’han construït hotels al voltant. Cal mencionar que les pistes de Vallnord-Pal Arinsal van ser evaluades amb un 8. Els primers llocs de l’enquesta els van ocupar Les Trois Vallées (8,8), Val Thorens i Orelle (8,5) i Baqueira Beret (8,3).