PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta un miler de positius al llarg del darrer cap de setmana

El ministeri redueix les baixes per covid a set dies i n’automatitza la concessió amb el resultat

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Ministeri de Salut ha detectat 1.032 nous positius durant el darrer cap de setmana, el coincident amb el canvi d’any. Així ho va informar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la seva compareixença per fer l’actualització epidemiològica, quan va detallar que els infectats corresponien a: 357 el divendres, 334 el dissabte i 341 el diumenge. Amb aquests contagis, la xifra total d’infectats al Principat se situava en els 24.502, i conseqüentment, feia elevar els casos actius a 3.144 –582 més que el divendres passat–. D’entre aquests actius, hi havia 26 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, és a dir, cinc més que en la darrera actualització: 12 es trobaven a planta i 14 eren a l’UCI, 12 de les quals sota ventilació mecànica. Així mateix, s’havien registrat 470 noves altes, les quals se situaven ahir en 21.218.

Aquest increment de la positivitat, segons va argumentar Mas, corresponia a l’expansió de la nova variant, apuntant que «ens trobem en un punt àlgid de la incidència per l’impacte de l’òmicron en el nostre sistema sanitari, malgrat que els casos siguin menys greus». A tall d’exemple, la comparativa de les dades amb les de fa tot just una setmana –27 de desembre–, a Andorra s’havien detectat 2.170 positius, els actius havien crescut en 1.370, i les altes havien crescut en 799. En canvi, el nombre d’hospitalitzats era inferior en  cinc persones. Sigui com sigui, el Govern va moure fitxa davant la forta pressió que estava patint l’atenció primària i l’Oficina Covid, fent una modificació en les baixes per coronavirus.

El nou protocol comprèn que, en el moment que una persona sigui confirmada com a positiva mitjançant una prova diagnòstica, se li atorgarà la baixa de forma automàtica i se li comunicarà a través d’un missatge SMS. No obstant això, s’ha creat una adreça electrònica en el cas que el treballador vulgui seguir desenvolupant la seva tasca de forma telemàtica. Així mateix, el Govern ha implementat una reducció dels dies de la baixa per coronavirus, que passa a ser de set dies i tres més de vigilància passiva. Sigui com sigui, l’atenció per part del metge referent estarà igualment disponible per aquelles persones que tinguin una simptomatologia greu o persistent –més enllà de sis dies–, per tal de ser atesos. També s’ha creat una plataforma on les persones malaltes podran registrar els seus contactes per tal que siguin notificats via SMS. «L’agilització de tràmits i procediments s’ha impulsat  per adaptar-nos a aquesta situació», va declarar la secretària d’Estat, que va afegir que «ens hem d’ajustar i penso que aquest funcionament afavoreix a tothom». En aquest sentit, Mas també va posar en relleu la confiança del ministeri en «la responsabilitat dels nostres ciutadans» a l’hora de facilitar la notificació dels seus contactes. 

D’altra banda, la secretària d’Estat va avançar que demà, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, exposarà els canvis en els confinaments dels contactes i els circuits que han de seguir, i que s’adiran a les noves mesures impulsades en les baixes per malaltia. A més, s’espera que al llarg d’aquesta setmana es detalli el sistema establert per la tornada a les aules. Precisament, en relació amb la població escolar, Mas va precisar que hi havia 34 classes afectades, totes elles en règim de vigilància passiva. En qualsevol cas, l’impacte de l’òmicron no s’ha traduït, de moment, en una modificació de les mesures vigents respecte de les relacions socials o de l’àmbit econòmic, ni tampoc sobre les recomanacions de seguretat per evitar contagis. I de la mateixa manera, tampoc s’ha previst una anul·lació per part del Govern de les cavalcades dels Reis d’Orient al Principat, ja que segons la secretària d’Estat «tots els protocols dissenyats per les festes de Nadal estan operativitzats per mantenir les distàncies».

Finalment, per cloure l’actualització epidemiològica, el Govern va confirmar a darrera hora de la tarda la mort d’un home per coronavirus que va elevar les defuncions per la malaltia al Principat a 141. I al voltant de la campanya de vacunació, van compartir que el total de vacunes administrades al país era 135.539. De fet, ahir es va reprendre l’activitat a la plaça de braus d’Andorra la Vella, que havia augmentat a vuit les taules per vaccinar amb una capacitat d’inocular 2.000 dosis al dia i la citació de persones al voltant dels 40 anys per rebre la tercera dosi.

De forma paral·lela, el Consell de Ministres va aprovar, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, prolongar les Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) i les Reduccions de la Jornada Laboral (RJL) per a l’oci nocturn. Aquesta mesura, que segons l’Executiu respon a la voluntat de «minimitzar els efectes de la suspensió de l’activitat», estarà en vigor des de l’1 de gener i fins al 30 de juny d’enguany. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT