PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ocupació hotelera per Nadal es queda sota del previst, amb un 65%

Torres es reuneix amb els representants dels restauradors

Per Lídia López

Visitants que passegen per l’avinguda Carlemany, ahir.
Visitants que passegen per l’avinguda Carlemany, ahir. | El Periòdic

L’ocupació hotelera durant les primeres jornades de les festes nadalenques no ha complert les expectatives. Segons les dades facilitades ahir per la Unió Hotelera (UHA), els establiments associats van sumar un 65,89% d’ocupació entre els dies 24 i 26 de desembre, una dada «més fluixa de l’esperat». Així ho va valorar el seu director, Jordi Pujol, que va considerar que l’augment de la incidència del coronavirus i les mesures implementades fa tot just una setmana per part de Catalunya, haurien generat inquietud entre els clients, al punt que molts van optar per cancel·lar les seves estades. «Un parell de dies abans de Nadal, coincidint amb l’anunci de la Generalitat sobre el retrocés en les mesures i que la informació des d’Andorra tampoc era la millor, van fer que tinguéssim força anul·lacions de reserves», va exposar el director, que va afegir que «la gent que està indecisa i no acaba de veure bé les coses, i creiem que això influeix en la seva decisió final». De fet, Pujol va considerar que la implementació d’accions com el toc de queda no afecten directament al Principat, però va ser el neguit per l’aplicació d’altres restriccions les que també haurien allunyat els turistes: «Les sensacions ens indicàven s’havia perdut una mica la confiança de moure’s». 

En qualsevol cas, l’UHA es va mostrar confiada que aquesta xifra millori de cara a aquests dies. «L’enquesta de previsió amb els associats ens fa pensar que a partir del quart dia de Nadal, és a dir, el dilluns 27 i fins a Cap d’Any, i si la cosa no va malament, hauríem de superar el 80%», va manifestar el director, que també va argumentar que les retencions en l’accés al Principat per la frontera hispanoandorrana dels darrers dos dies i la major afluència als carrers del centre «ens fan pensar que estarem per sobre».

Trobada amb els restauradors

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i el director de Turisme, Sergi Nadal, es van reunir ahir amb els representants dels restauradors que formen part de la Unió Hotelera i d’Autèntics Hotels. Així ho va informar el Govern, que va indicar que els actors del sector van exposar al ministre l’afectació que tenen les diferents mesures decretades per frenar l’escalada epidemiològica als seus negocis, i en especial per Nadal. De fet, els representants van incidir que les limitacions en les taules i espais poden provocar una disminució del 30% de la capacitat dels locals.

D’aquesta manera, Torres va agrair la diligència del sector a l’hora d’aplicar les mesures i es va comprometre a traslladar la qüestió al Consell de Ministres per tal que aquests puguin avaluar possibles canvis en funció de la situació epidemiològica. Així mateix, els participants en la reunió –al voltant de la desena– es van emplaçar a tornar-se a reunir a mitjan gener, un cop finalitzades les festes, per valorar de forma més completa com s’està desenvolupant l’inici de la temporada d’hivern i l’actualitat pandèmica. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT