PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 24% d’alumnes de l’andorrana faltarà a classe aquesta setmana

Catalunya torna al toc de queda i limita al 50% l’aforament als bars

Per El Periòdic

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. | SFGA/JAViladot

El 24% dels alumnes de primera i segona ensenyança i batxillerat del sistema educatiu andorrà, 1.064 d’un total de 4.500, va faltar ahir a l’aula. Una xifra que podria augmentar aquests dies, ja que són moltes les famílies que preferirien que els seus fills no anessin a escola amb l’única voluntat d’evitar un contagi de coronavirus la setmana de Nadal. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar divendres passat, i ahir ho va corroborar la seva secretària d’Estat, Helena Mas, que els alumnes que decideixin no assistir a classe aquesta setmana no rebran cap penalització en l’expedient escolar ni se’ls comptarà com absentisme. 

Així mateix, i tenint en compte que a partir de dijous s’inicien les activitats extraescolars, Mas va apuntar que està previst dur a terme un cribratge entre els monitors de les ludoteques i ludoescoles, tot recordant la recomanació que els alumnes que assisteixin a aquestes activitats es realitzin una prova diagnòstica prèvia. Fins al moment, però, tot i que s’ha confirmat que es farà una enquesta epidemiològica quan hi hagi un positiu, el protocol no defineix si s’aïllarà tot el grup o bé es continuarà amb l’estudi epidemiològic habitual. Tampoc se sap quin serà el protocol de retorn a les aules després de Nadal ni si aquest es podria allargar una setmana més.

 

Nova defunció

Quant a l’actualització sanitària, la defunció durant les darreres hores d’un home de 57 anys i d’una padrina de 94 que restava ingressada a planta de l’hospital provoca que el nombre de persones que han traspassat des de l’inici de la pandèmia se situï en 137. A més, segons va confirmar Benazet, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, el cap de setmana s’han notificat 347 nous positius, per la qual cosa els casos totals arriben fins als 21.061, dels quals 1.761 són actius. Pel que fa a les altes se’n registren 19.164. De fet, un dels nous contagis detectats durant el cap de setmana ha estat el mateix titular de Salut, que s’ha contagiat per segona vegada. El ministre va donar positiu després de fer-se un test d’antígens i a la tarda es va sotmetre a una TMA per corroborar el resultat. Quant a la pressió hospitalària, actualment són 18 els pacients ingressats a planta i 17 a l’UCI, 15 sota ventilació mecànica. Precisament, d’aquestes 17 persones ingressades a Cures Intensives 13 no estan vacunades, mentre que la resta ho estan totes, tot i que una d’elles és una persona «immunodeprimida» i aquest és, en realitat, el motiu pel qual s’ha produït un empitjorament del seu estat de salut. 

Pel que fa a l’afectació de la Covid-19 sobre la població escolar, en aquests moments hi ha 143 aules sota vigilància activa, de les quals 109 estan confinades totalment i 34 de manera parcial, i 28 en vigilància passiva. 

D’altra banda, Mas va informar que al llarg de la campanya de vacunació s’han administrat fins a 125.201 vacunes, de les quals 57.172 corresponen a primeres dosis, 54.865 a segones i 13.164 a terceres. Això suposa que s’arriba al 82,1% de la població vacunable amb una primera dosi i el 71,1% té la pauta completa. Entre la població menor d’edat, entre la franja dels 12 als 15 anys, s’han inoculat 4.208 vacunes. 

Finalment, cal destacar que ahir la Generalitat de Catalunya va anunciar noves mesures, com el toc de queda quan la incidència acumulada superi els 500 casos per cada 100.000 habitants, la reducció al 70% dels aforaments en comerços, cultura i gimnasos, la reducció al 50% dels interiors dels bars i les trobades privades limitades a 10 persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT