Search
Close this search box.
Lídia López

Acord del Govern, la majoria i el PS per fer un Pacte d’Estat de Salut

Terceravia se’n desmarca perquè defensa que ara és moment de centrar-se en la gestió de la covid

El Govern, els grups parlamentaris que li donen suport –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos– i el Grup Parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), van acordar ahir tirar endavant un Pacte d’Estat de Salut que defineixi i doni estabilitat als aspectes més fonamentals i estructurals de l’atenció sanitària d’Andorra. Així ho van convenir en una reunió celebrada entre els representants de les formacions presents al Consell General i liderada pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El punt de partida d’aquest treball seran les dues propostes ja elaborades, la primera per l’Executiu i una segona del PS, mitjançant una comissió de treball amb diferents representants d’aquests grups. Una taula que no comptarà amb la participació de Terceravia, que va reclinar unir-se a aquest treball apel·lant que, donada la «situació complexa» actual per la pandèmia del coronavirus, «ara no toca».

«Pensem que ha sigut una reunió productiva», va valorar el president del PS, Pere López, que va incidir que l’objectiu dels socialdemòcrates era poder traslladar, en aquesta trobada i de cara al futur treball, que cal deixar de banda del Pacte d’Estat aspectes de la gestió més del dia a dia i que fonamenten «el marge de política sanitària que cada Govern ha de poder decidir per marcar l’enfocament que li vol donar». «Hem intentat recollir, en la nostra proposta, que és interessant treballar en un Pacte d’Estat de Salut per definir elements estructurals de com ha de funcionar la salut», va detallar López.

Alguns d’aquests elements als quals els socialdemòcrates fan referència són la història clínica compartida, la via del metge referent, els Centres d’Atenció Primària i la relació amb els professionals sanitaris liberals. «Trobem positiu que aquests elements més estructurals es puguin acordar i que no siguin objecte de canvi davant d’eventuals relleus polítics en els anys a venir», va defensar el president del PS, que va recalcar que aquest acord ajudarà a «consolidar el funcionament de la sanitat». En la mateixa línia, des dels grups de la majoria van apuntar, a través d’un comunicat de premsa, que es treballarà perquè el Pacte d’Estat de Salut «posi fil a l’agulla per mantenir l’elevada qualitat del nostre sistema de salut».

Més enllà d’aquests elements, López va incidir que ha de quedar fora de l’acord aspectes com la cartera de serveis, al voltant de la qual va «urgir» novament al Govern a posar-la al dia.

Centrats en la pandèmia

Per la seva banda, el president de Terceravia, Josep Pintat, va declarar que «avui el que toca és afrontar la pandèmia» i centrar els esforços en «tornar a la normalitat de la gent que té altres problemes de salut i intervencions pendents que han quedat interrompudes». «Abordar què serà la sanitat d’aquí a ics anys enmig d’una pandèmia és impossible», va asseverar Pintat, que va defensar que «volem que es dediquin els esforços on els hem de dedicar». Sigui com sigui, des de Terceravia van posar en relleu que «no tanquem les portes a res» de cara a treballar en un Pacte d’Estat de Salut en un futur.

En darrera instància, Benazet també va fer referència a la trobada en la seva compareixença posterior al Consell de Ministres coincidint amb Terceravia en la importància de «dedicar-nos a la pandèmia», però apuntant que «el Pacte d’Estat es pot calendaritzar amb la gestió de la covid», i assegurant que l’acord que s’assoleixi en la comissió servirà per «donar tranquil·litat perquè alguns aspectes de la salut a Andorra quedin estables en el temps, governi qui governi». 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu