PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nombre d’aules totalment confinades s’eleva fins a 61

Baixa el nombre de persones ingressades a planta, però l’UCI manté els 14 pacients ventilats

Per El Periòdic

La realització d’una prova a una menor.
La realització d’una prova a una menor. | ANA/M.P.

L’escalada en l’evolució de la pandèmia sembla contenir-se lleugerament segons les dades facilitades ahir pel Ministeri de Salut. D’aquesta manera, tot i que continuen sent molts els casos nous i actius, les xifres es troben lleugerament per sota de les dels darrers dies. Així, en les darreres 24 hores s’han detectat 169 positius més, amb la qual cosa la xifra se situa en 20.136 des de l’inici de la pandèmia. Pel que fa als casos actius, també davallen respecte de dilluns i són a hores d’ara 2.117, 175 menys. En canvi, la xifra d’aules en vigilància activa s’incrementa i passa de les 77 d’aquest dilluns a les 102 d’ahir, 61 de les quals estan totalment confinades i 41 de manera parcial. Altres 64 aules, cinc menys que dilluns, estan en vigilància passiva.

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, es va referir, precisament ahir, a les mesures preses per contenir l’expansió del virus a les escoles. Així, va reconèixer «alguna dificultat» en la primera jornada d’aplicació, però va afegir que aquest dimarts ja hi va haver «molta tranquil·litat». D’aquesta manera va manifestar que «la gran majoria» de les famílies s’està acollint al doble cribratge que a més ara es fa a les escoles, la qual cosa dona més «facilitat». Vilarrubla va remarcar que «tot i que hi ha famílies en desacord, majoritàriament el retorn és positiu».

La titular d’Educació va afegir que aquest dilluns hi va haver alumnes que no van fer servir el menjador escolar per no tenir les proves. La xifra varia molt depenent del centre, va afirmar, tot apuntant que de totes maneres aquest dimarts ja es tornava a estar en «percentatges elevadíssims» segurament «com abans» que s’instaurés el cribratge, ja que és «molt baix» el nombre d’alumnes que no hi assistiran perquè les famílies no accepten el doble cribratge.

Tornant a les dades sanitàries, la pressió sobre el sistema sanitari també davalla lleugerament, ja que tot i que a la unitat de cures intensives hi ha encara 14 persones, totes amb ventilació mecànica, a planta es passa de les 25 persones que hi havia dilluns a les 21 d’aquest dimarts. El total de defuncions es manté en 134.

Finalment, des de l’inici del pla de vacunació, s’han administrat 120.803 vacunes –56.963 primeres dosis, 54.790 segones i 9.050 terceres–.

Pel que fa a les vacunes, cal destacar que un estudi fet amb més de 38 milions de persones a Anglaterra mostra que la infecció pel coronavirus significa un risc molt més elevat de miocarditis que no pas rebre les vacunes d’AstraZeneca, Pfizer o Moderna. L’objectiu dels autors era analitzar la incidència d’aquests problemes cardíacs després de l’administració de les vacunes, ja que, segons expliquen, els assaigs clínics no n’havien detectat casos, però tampoc havien permès obtenir resultats estadísticament significatius sobre aquest efecte secundari. A finals de setembre s’havien administrat a tot el món més de 6.300 milions de dosis de vacunes de la covid. 

 

Alerta amb els infants

D’altra banda, cal destacar que Save the Children va alertar ahir que la pandèmia ha triplicat el nombre de trastorns mentals i de conducta entre els menors i un 3% ha tingut pensaments suïcides el 2021, període en el qual s’han reduït els diagnòstics i els serveis de salut mental infantojuveniles estan saturats a escala internacional. Els trastorns mentals han augmentat de l’1% al 4% en menors d’entre 4 i 14 anys i del 2,5% al 7% en el cas dels trastorns de conducta, segons una enquesta realitzada a Espanya per l’ONG a 2.000 pares i mares sobre la salut mental dels seus fills. L’empitjorament de la salut mental dels menors, però,  s’ha produït de manera desigual. L’informe conclou que els menors que viuen en llars amb menys recursos són els més afectats: el 13% d’ells pateixen malalties mentals o de conducta, enfront del 3% d’aquells que viuen en llars de renda alta. 

Encara en relació amb els infants, l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) va fer ahir una crida als pares sobre la conveniència de la vacunació dels seus fills perquè «els nens no estan exempts de sofrir formes greus de covid encara que el número de complicacions sigui petit en relació als adults». A l’espera que les comunitats autònomes del país veí del sud comencin a administrar la vacuna pediàtrica als nens entre 5 i 11 anys, l’AEPap va recordar, en una nota de premsa, que durant la pandèmia es van notificar 380.000 casos de covid en infants menors de 10 anys, dels quals 3.400 van ser hospitalitzats, 185 van ingressar a l’UCI i 17 van arribar a morir. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT