PUBLICITAT

Andorra la Vella

Creix la pressió a l’UCI, que té 14 pacients i una nova àrea habilitada

El decés d’un home de 77 anys el darrer dissabte eleva el total de víctimes per la covid-19 al país a 134

Per Lídia López

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / JAVILADOT

La pressió a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha crescut notablement el darrer cap de setmana. Així ho va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença d’ahir per actualitzar l’estat de la pandèmia al Principat, i on va detallar que el nombre d’ingressats en aquesta unitat havia passat dels set de divendres als 14 que es comptabilitzaven ahir, tots ells sota ventilació mecànica. De fet, l’hospital comptava amb un total de 39 pacients, tenint en compte també els 25 que es trobaven a planta. Aquest increment de les persones tractades a l’UCI havia requerit, tal com va exposar el ministre, l’activació d’una primera fase en el «pla de contingència» del servei, és a dir, que una part dels ingressats a l’UCI s’havien traslladat a l’espai de Cirurgies Majors Ambulatòries. Concretament, a aquesta zona s’hi van reubicar els sis pacients que rebien atenció per altres patologies que no eren coronavirus. Així mateix, l’ús d’aquest espai havia comportat la suspensió de «totes les intervencions no urgents», mantenint les oncològiques, per tal de reduir la pressió al dispositiu i poder alliberar alguns anestesistes, que passarien a donar suport a la UCI.

En aquest sentit, Benazet va compartir el detall de la casuística entre els 14 ingressats a l’UCI, posant en relleu que quatre persones eren vacunades i amb malalties que els fragilitzaven respecte del coronavirus, i els 10 restants eren no vacunats amb edats entre els 41 i els 71 anys –una mitjana de 57 anys–, i que estaven sans abans del seu contagi. De fet, el titular de Salut va incidir que, malgrat que s’estava «estabilitzant» el nombre de nous contagis diaris, la incidència dels quadres greus es mantindria: «Veurem un degoteig de casos a l’UCI, majoritàriament de persones no vacunades». Per això, el ministre va ser contundent, i va demanar a la població que no ha fet el pas que «no escolti el soroll sobre les maldats de les vacunes i vegi el que està passant», remarcant «l’impacte que té que la gent no es vacuna sobre la població en general». Sigui com sigui, Benazet va confirmar que l’hospital està capacitat per ventilar amb totes les garanties fins a 22 persones amb coronavirus, utilitzant a més la sala de reanimació. «El percentatge d’ocupació actual és perfectament assumible, però té un cost», va recalcar el ministre.

D’aquesta manera, amb una nova crida per a la vaccinació, el Govern va compartir que ja s’havien inoculat 120.118 dosis, entre les quals 8.552 terceres, que ja s’havien ofert a persones fins als 59 anys. Al voltant d’altres dades epidemiològiques, el ministre va explicar que s’havien detectat 527 nous positius des del divendres, fins als 19.967, que les altes sumaven 17.541, i que els actius eren ahir 2.292. També és rellevant que, per primer cop des del 17 d’octubre, la taxa de reproducció se situava per sota d’u, a 0,93. Així mateix, l’Executiu va lamentar el traspàs el darrer dissabte d’un home de 77 anys que patia patologies prèvies, que elevava el total de defuncions per la covid a 134. Finalment, el titular de Salut va incidir en un ajustament del protocol d’actuació en cas de contacte amb un positiu, animant les persones afectades a esperar quatre dies des de la coincidència amb l’infectat per fer-se la TMA.

Èxit de convocatòria

Per la seva banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va comparèixer per fer el punt de l’afectació sobre la població escolar i el desenvolupament de les noves mesures en el context dels centres educatius. En aquest sentit, la ministra va explicar que durant el cap de setmana s’havien dut a terme un total de 2.100 tests d’antígens que havien detectat 77 positius, entre els quals, 38 alumnes «en edats que fins ara no es cribraven», i que sense aquest canvi «no s’haurien pogut detectar». A més, va aprofitar per agrair als pares i mares la bona resposta davant la nova mesura. Cal recordar que el doble test setmanal és necessari per poder optar al menjador i les extraescolars, i en aquest sentit, Vilarrubla va assegurar que no s’havien produït gaires incidències de casos on els alumnes no havien pogut fer ús d’aquests serveis per no estar cribrats, ja que s’havia confiat en aquells casos que s’havia endarrerit el resultat de la prova. 

En darrera instància, Vilarrubla va especificar que hi havia 146 aules afectades, de les quals 77 en vigilància activa –39 de total i 38 de parcial–, i 69 més en vigilància passiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT