PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El català mana com a llengua d’ús a casa entre la població escolar

Encapçala el rànquing amb més de sis de cada 10 parlants únics o de diverses opcions

Per Albert Belis

Estudiants al centre d’Aixovall abans d’un examen oficial.
Estudiants al centre d’Aixovall abans d’un examen oficial. | TONY LARA

El català domina a les cases de la població escolar. En concret, el 61% dels alumnes d’entre 11 i 18 anys de segona ensenyança, batxillerat i Formació Professional (FP) dels tres sistemes educatius asseguren que parlen en la llengua oficial al seu domicili, únicament o combinada amb altres llengües, segons es desprèn de l’enquesta sobre els hàbits lectors dels escolars que es va presentar recentment i que forma part del pla de foment de la lectura que impulsa el Govern. El treball es va fer entre el febrer i l’abril d’enguany i es van recollir prop de quatre mil qüestionaris. Anant més al detall, a la pregunta En quina o quines llengües parles a casa, en resposta múltiple apareix, com s’ha dit, el català amb un 61%, i el castellà, en segona posició, amb un 59,9%. El portuguès (18,5%) i el francès (15,9%) ocupen el tercer i el quart lloc, respectivament.

El coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca+Innovació (ARI), Joan Micó, recorda que els anys 80, 90 i principis del 2000 la situació del català era pitjor que actualment, ja que el creixement migratori representava en aquell moment un 5% de la població, i actualment és només de l’1 o el 2%. «Com a conseqüència d’aquest creixement van baixar el número de parlants habituals de la llengua oficial, però està clar que ni a Andorra ni a Catalunya els catalanoparlants no deixen de parlar en català; al contrari, molts nens que els seus pares no són catalanoparlants assumeixen més l’idioma, sobretot quan acaben l’escola, ja que el veuen com un motor d’ascensió social», va afirmar Micó, que va afegir que «el fet que sigui oficial és important, però encara li dona més força el consens social sobre el fet que la identitat d’Andorra passa pel català i el factor d’ascensor social que comentava».

Però no tot són dades positives respecte al català. En la mateixa enquesta també es pregunta en quina llengua llegeix habitualment la població escolar. Segurament pel fet que existeix una major oferta, el castellà va per davant de la llengua oficial. En concret, el 79,1% trien la llengua castellana com a opció preferida de lectura, mentre el català es troba a deu punts de distància, amb un 69,2%. El francès (38,1%) i l’anglès (21,8%) ocupen la tercera i quarta posició, respectivament.

Tornant a l’ús del català a casa, si es miren altres enquestes anteriors els números no són tan bons. En concret, l’enquesta als joves d’Andorra del 2006, amb un univers una mica diferent, a persones d’entre 16 i 29 anys, el castellà ocupava clarament la primera posició, amb un 56,6% de parlants, mentre el català baixava fins el 37,3%, per davant del portuguès, amb un 19,7%. Una dada afegida a tenir en compte és que el 12,6% dels joves enquestats utilitzava català i castellà al mateix temps a casa.

Per últim, en l’enquesta d’evolució dels usos lingüístics 1995-2018, que afecta el cojunt de la població major de 15 anys, les dades tornen a ser favorables al català. Així, el 29,3% dels enquestats assegurava expressar-se en la llengua oficial a casa (any 2018), mentre que el 24,4% ho feia en castellà i un 16,8% indistintament en les dues llengües, aquest darrer l’únic dels tres percentatges que s’havia incrementat respecte al 2014. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT