Escaldes-Engordany
L’ocupació hotelera s’enfila al 85% durant el pont de la Puríssima
Els clients mostren acceptació a la norma del Certificat Covid i la majoria n’estaven informats
L’ocupació hotelera mitjana del pont de la Puríssima ha estat del 85,46%. Així ho van informar des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), que també van detallar que la vall central és la zona on s’havíen registrat millors xifres, amb un global del 86,92% dels llits plens entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. «La valoració és positiva», va compartir el director de l’UHA, Jordi Pujol, que va assegurar que «són dades similars, i en alguns casos, millors que en anys prepandèmics». De fet, Pujol va incidir que les perspectives ja eren, de fet, optimistes: «Teníem el sentiment que aquest pont seria bo, i així ha sigut». Així mateix, el director de l’UHA també va matisar que «fins i tot pensàvem que, a les parròquies altes, seria un pèl més fluix del que finalment ha estat», posant en relleu que a totes les zones «hem estat al voltant del 85%». En concret, la mitjana d’ocupació de la vall del nord –la Massana i Ordino– va ser del 85,02%, mentre que a l’orient –Encamp i Canillo– va marcar un 84,44%.
En una línia similar, des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), el seu president, Àlex Ruiz, va valorar el pont d’«excel·lent», i va situar la mitjana d’ocupació als apartaments entre el 85 i el 95% «en funció del complex». De fet, Ruiz va assegurar que, en aquesta ocasió, no calia diferenciar els resultats en funció de la zona, apuntant que «al Pas de la Casa també hem tingut uns registres molt bons».
D’altra banda, ambdós representants van exposar que, malgrat que inicialment pensessin que la posada en marxa de la demanda del Certificat Covid els podria afectar, els clients han mostrat molta acceptació i coneixement respecte de la norma. «En general, i potser no m’ho acabava d’esperar, la gent ha vingut molt conscienciada sobre això», va declarar Pujol, que va afegir que «algunes persones han vingut sense passaport i han acceptat fer-se les TRA». «Pensava que seria una mica més caòtic del que finalment s’ha donat perquè la gent ha vingut força predisposada i informada», va recalcar el director de l’UHA, mentre que Ruiz va compartir que «entre el 95 i 98% de la gent venia amb el Certificat Covid». Així mateix, tots dos van assegurar que, si bé es van produir algunes cancel·lacions per la posada en marxa d’aquesta restricció, totes van ser cobertes per noves reserves. «Aquell que no tenia Passaport Covid i cancel·lava una reserva, ho aprofitava un nou client que sí que el tenia i es trobava més segur i més còmode», va posar en relleu el president de l’AEAT.
Nadal il·lusionant
Després d’aquesta festivitat, els allotjaments turístics comptaran amb dos caps de setmana que poden ser bons per la ja iniciada temporada d’hivern, gràcies al fet que «la neu és espectacular i encara n’esperem més», segons Pujol. Però en aquests moments ja s’albira una campanya de festes de Nadal i Cap d’Any que, a hores d’ara, promet. «Anem tenint reserves, i la veritat és que va força bé», va explicar el director de l’UHA, que va puntualitzar que «hem de ser optimistes i esperar que la situació sanitària, no sé si dir que millori, però almenys que no empitjori». Un neguit, el de la situació epidemiològica, que també comparteix Ruiz, tot i que considerava que «sembla que estem arribant ja al capdamunt de l’onada, i que ni França ni Espanya volen establir restriccions que ens afectin a l’hora de treballar». Així, des de l’AEAT situen actualment l’ocupació de cara a les festes entre el 90 i el 100%, i fins i tot, va recalcar Ruiz, «hem pogut pujar una mica els preus de venda i la gent ho està acceptant». Un augment que ajudarà al sector perquè «començarem a omplir els calaixos, que els tenim tots buits».
Retencions al Riu Runer i sortida de 12.000 vehicles
L’operació tornada després del pont de la Puríssima va provocar afectacions en la xarxa viària d’Andorra. El principal punt calent en el trànsit de la jornada d’ahir va ser la frontera hispanoandorrana, que va patir retencions continuades de sortida des de les 10.00 hores i fins entrada la tarda, amb un pic de sis quilòmetres de cua a les 13.00 hores. També hi va haver una densitat del trànsit considerable i constant, des de les 09.00 hores i fins a les 12.30 a Canillo, en direcció sud. Pel que fa al pas de vehicles a les fronteres, les dades de Mobilitat presentaven a les 19.00 hores més d’11.800 vehicles sortint, dels quals 9.000 pel pas del Riu Runer i dels quals un 80% portaven matrícules espanyoles. Així mateix, també s’havien registrat 5.200 entrades, 3.200 des del sud i de les quals el 65% de cotxes eren espanyols.