PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La neu, els turistes i els límits als busos tensen la mobilitat del país

Alguns usuaris del transport pateixen esperes de més de dues hores perquè els vehicles no feien parada

Per Lídia López

Persones esperant a la Massana el bus en direcció a Andorra la Vella.
Persones esperant a la Massana el bus en direcció a Andorra la Vella. | El Periòdic

Restes de neu a molts trams de la calçada, més densitat de vehicles a les vies per la festivitat espanyola de la Puríssima, i un límit del 70% de l’aforament als busos. Aquesta va ser la fórmula que ahir va sentenciar la mobilitat a l’interior del Principat pràcticament al llarg de la jornada, i on de poc van servir les recomanacions per minimitzar l’ús del vehicle privat. Fins al migdia, les dificultats circulatòries en certs punts del país per la incidència encara de la neu van provocar un alentiment d’un trànsit habitualment difícil, com és el cas de la Massana, que va tenir una circulació lenta des de les 10.00 fins més enllà de les 13.00 hores. L’afluència a la vall del Nord també va ser palpable al transport públic, i en aquesta franja horària, alguns usuaris que esperaven a les parades del centre de la Massana van arribar a veure passar fins a set busos plens que no es van aturar. Així ho van manifestar a EL PERIÒDIC diverses persones que esperaven a la parada massanenca de Les Entrades, on una d’elles va assegurar haver-hi arribat a les 10.00 per acabar baixant del bus a Escaldes-Engordany a les 13.00 hores. I mentre els vehicles amb origen tant d’Arinsal com d’Ordino passaven al límit, situat en un aforament del 70%, des de la central del servei només oferien com a solució als usuaris «esperar al següent bus». «Ja sabia que aniria tard per la situació d’avui, però això ja és massa», va lamentar una altra dona, que va criticar la incoherència entre demanar a la ciutadania que no agafés el cotxe i optés per un transport públic que no donava l’abast.

«S’han sumat tres condicionants que fan difícil que el servei es pugui desenvolupar amb normalitat i que no es poden controlar: la meteorologia, la circulació col·lapsada, i la limitació de l’aforament», va incidir el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, UTE que gestiona la majoria de línies de transport nacional, que va reconèixer que «tots tres factors s’han encaminat en una mala direcció i han provocat una pertorbació important al servei». «És una situació difícil, però hi ha tres o quatre dies l’any que són així i aquest n’ha estat un», va assegurar Dallerès, que es va mostrar esperançat que la jornada d’avui pugui recuperar una mica de normalitat, malgrat esperar encara dificultats en el trànsit. A mitja tarda, la companyia va emetre un comunicat a les xarxes socials on demanava «disculpes si no hem pogut complir amb els horaris previstos», i refermava el seu compromís amb els usuaris per «continuar treballant per optimitzar el servei i fer de les nostres línies la millor opció per desplaçar-se dins el país».

Col·lapse pel tancament

No obstant això, el fet que la situació de neu a la calçada es pogués anar resolent amb el pas de les hores no va garantir la bona mobilitat pel país, que va tenir una especial densitat a zones com a Encamp direcció Andorra la Vella, a la vall central, i a la sortida de la frontera hispanoandorrana. «22 minuts per avançar 50 metres», lamentava un conductor que a les 15.30 hores intentava desplaçar-se des de Sant Julià de Lòria fins a la capital. En la parròquia laurediana també es van viure moments de tensió circulatòria, en especial pels més de 8.900 vehicles que havien entrat per la frontera del sud fins a les 19.30 hores de la tarda, dels quals aleshores ja n’havien tornat a sortir més de 6.800. Però, a l’altre punt fronterer del país, la situació va ser més complicada, ja que va restar completament tancada al pas dels vehicles unes 11 hores pel temporal de neu i vent, amb una reobertura a les 17.00 hores només pels lleugers. També van estar tallats en alguns moments el Port d’Envalira i la carretera d’accés a Arcalís.

De fet, el tall de la frontera francoandorrana va ser, segons el director del Departament de Mobilitat, Jaume Bonell, la pedra angular de la situació caòtica en el trànsit que va viure el país. «A l’hivern tenim un potencial client esquiador que accedeix pel Pas de la Casa i torna a marxar per allà, i avui ha hagut d’entrar per a baix i tornarà a marxar per a baix», va apuntar Bonell, que va manifestar que segons els havien comunicat des de Mossos d’Esquadra, «la retenció per entrar a Andorra ha arribat fins a El Pla de Sant Tirs, cosa que suposa entre 15 i 20 quilòmetres de cua per arribar a Andorra». Així mateix, la «bonança meteorològica» prevista per avui feia preveure unes entrades de cara a la jornada d’avui «dividides entre les dues fronteres», un fet que segons el director de Mobilitat, ajudaria a no concentrar tant el trànsit.

D’altra banda, Bonell va recalcar que l’operació tornada de la Puríssima s’espera per a demà, i es donarà en funció, novament, de la meteorologia. Cal tenir en compte que, segons Mobilitat, ahir hi havia dins del Principat «prop de 17.000 vehicles estrangers».

PUBLICITAT
PUBLICITAT