PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Moles destaca les oportunitats de l’acord d’associació per l’energia

El director general recorda l’entesa amb la UE per mantenir l’excepció de competència com fins ara

Per El Periòdic

El director general de FEDA, Albert Moles, en un moment de la seva ponència ahir al Centre de Congressos.
El director general de FEDA, Albert Moles, en un moment de la seva ponència ahir al Centre de Congressos. | FEDA

El director general de FEDA, Albert Moles, va defensar en la ponència Oportunitats en el camp de l’energia, pronunciada ahir en el marc de les XXII Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), els avantatges i suports per al sector de l’energia que suposaria un eventual acord d’associació amb la Unió Europea. Per a Moles, «estem davant de canvis significatius en el sector», fruit de la necessitat de reduir les emissions de CO2 i per l’electrificació de l’economia, però creu que «el nostre objectiu és compatible amb els europeus: assolir energia neta i accessible per a tothom».

El director general de FEDA va repassar la situació actual de l’energia al país, marcada per una gestió curosa dels recursos energètics limitats i l’increment de la demanda elèctrica impulsat per les calefaccions i els nous mitjans de mobilitat. Amb tot, Moles va considerar que potenciant els mitjans existents, afavorint l’estalvi i l’autoconsum i, encara més, amb els nous projectes d’infraestructures de renovables i de recuperació de calor, es podran garantir unes tarifes competitives. També va compartir que aquesta estratègia podria contribuir a generar llocs de feina i oportunitats per a les empreses del sector, tot mantenint la qualitat del servei. Així, per al ponent de FEDA, la presència a Europa s’hauria de veure en aquest context com un «valor afegit», sempre que es mantingui la capacitat sobirana del país.

En aquest sentit, Moles va recordar l’entesa entre Andorra i la Unió Europea quant a les especificitats del Principat, respectant l’excepció de la competència necessària en Estats petits en els quals els inconvenients que suposaria haver de permetre la competència en el sector elèctric pot superar els beneficis. També va insistir que això no serà a càrrec dels estàndards, perquè es compliran les normes de funcionament prudent i eficient, garantint els preus, estàndards de servei i opcions disponibles per als consumidors dels mercats competitius. A més, va afegir el compromís de tots els actors del sector a Andorra per «continuar treballant en aquest sentit i a implementar les mesures necessàries per oferir als clients el nivell de qualitat de qualsevol ciutat europea».
Per últim, el director general de FEDA va destacar altres oportunitats de l’encaix amb la UE per al camp de l’energia, com la cooperació per prevenir, preparar i gestionar crisis d’electricitat, amb un esperit de solidaritat i transparència, i en un context de transformació profunda del sector amb mercats més descentralitzats, i també per promoure més fonts renovables i sistemes interconnectats. En definitiva, els objectius són la seguretat energètica, la col·laboració i la confiança, acompanyades «d’una política climàtica ambiciosa». Per això, Moles va afegir que «tot i el bon funcionament dels sistemes i interconnexions adequades, sempre hi haurà el risc de desastres naturals, condicions meteorològiques extremes, atacs malintencionats o escassetat de combustible», però que «sovint les conseqüències van més enllà de les fronteres polítiques». Per aquest motiu, va incidir que «la col·laboració entre països europeus és essencial».

Avantatges i reptes

L’acord d’associació va ser el fil conductor de la trobada, organitzada enguany per la SAC i la CEA, i on van prendre la paraula una trentena de ponents, provinents de diferents àmbits de l’economia, la cultura i la societat andorranes, i amb una conclusió general compartida: el procés es viu com una oportunitat de futur, però comportarà reptes a assolir, tant en l’àmbit legislatiu com de desenvolupament digital. Per exemple, la ponència del president de la CEA, Gerard Cadena, va estar centrada en la lliure circulació de persones, i al voltant de la qual va remarcar que és fonamental establir una adaptació similar a la que té Liechtenstein per obtenir resultats equivalents al model migratori que Andorra ha tingut fins a la data.

També es van pronunciar actors provinents del comerç de luxe, els col·legis professionals o les assegurances manifestant que cal una adequació prèvia de la normativa per assegurar un bon encaix. Un desafiament que es veu amb recel per l’amenaça que pot suposar per a la sobirania, tal com va apuntar l’ex cap de govern Albert Pintat. També es va pronunciar en la jornada la classe política, amb les intervencions de Jordi Gallardo, Eric Jover i Pere López. En darrera instància, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va ser l’encarregat de cloure la sessió amb un missatge optimista davant la qualitat i la utilitat del diàleg que es va produir durant tot el dia, i va destacar que es respectarà la sobirania nacional. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT