El Projecte de llei reguladora de l’Impost sobre les estades en allotjaments turístics, o popularment conegut com a taxa turística, va prenent forma. Tal com va exposar ahir el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, el text elaborat pel Govern preveu una aportació per nit i persona en allotjaments del Principat i situa en 12 milions d’euros anuals el seu recapte total. «La principal finalitat de la taxa turística és mantenir i potenciar la destinació turística d’Andorra», va posar en relleu el ministre, que va recalcar que els ingressos que es derivin del tribut es destinaran exclusivament a finançar polítiques turístiques per tal de mantenir la competitivitat i la qualitat de l’oferta amb un component de sostenibilitat.
D’aquesta manera l’obligat tributari d’aquest impost és la persona que pernocta en un allotjament turístic del Principat, però és responsabilitat de l’establiment recaptar-lo i liquidar-lo a l’Administració. Així, la forma que l’Executiu ha pensat per agrupar l’import és mitjançant la creació del Fons per a l’impuls del turisme, que es destinarà a finançar les polítiques turístiques amb accions com la promoció d’Andorra, la preserva i millora dels dispositius, la creació i foment dels productes, i el desenvolupament de noves infraestructures. És en aquest darrer punt que s’inclouria la construcció de l’edifici multifuncional o Andorra Arena, com va indicar el ministre.
En aspectes generals, els contribuents d’aquest impost són totes les persones físiques a partir dels 12 anys que facin nit en un allotjament turístic del país. No obstant això, hi ha certes exempcions, com és el cas dels residents a Andorra, que no han de satisfer la taxa, o les estades que es facin per decisió dels serveis socials del Govern o per causa major. Tampoc caldrà pagar cap import per les estades en albergs i cases de colònies organitzades o promocionades per entitats públiques andorranes. A més, també s’ha establert un màxim de 14 dies de cara al càlcul de l’import, és a dir, que a partir del quinzè dia d’estada en un mateix establiment no s’hauria de retribuir més.
Pel que fa al valor econòmic de la taxa, Torres va exposar que s’han establert diferents fraccions segons la tipologia d’establiment. Així, l’import més elevat és de tres euros per persona i nit en els allotjaments de cinc estrelles. Els de quatre estrelles o espigues i els habitatges d’ús turístics suposaran dos euros per persona i nit, mentre que pels de dos i tres es cobrarà 1,5 euros. En la resta d’allotjaments, la taxa serà d’un euro per cada persona i nit.
El Govern ha previst que aquest tribut entri en vigor l’1 de juliol del 2022, una data que per al ministre, deixa prou marge al sector turístic per adaptar els seus productes a la normativa. Cal recordar que les principals entitats hoteleres i d’allotjaments demanaven una posada en marxa cap a la tardor o l’hivern de l’any vinent, mentre que la proposta inicial de l’Executiu era de l’1 de maig del 2022.
Paral·lelament, el Consell de Ministres celebrat ahir també va aprovar la modificació de la Llei general de l’allotjament turístic, que introdueix canvis en les àrees d’acollida d’autocaravanes i pels habitatges d’ús turístics, i inclou el concepte del glàmping. A més, també es va convenir la modificació de la Llei pública Andorra Turisme, que redefineix la composició del seu consell administratiu i permetrà incorporar tres representants de les principals associacions d’allotjament turístic.