PUBLICITAT

Andorra la Vella

La família Calvó es querella contra l’administrador de la intervenció

El president titlla d’«atropellament inaudit» la liquidació en tres mesos d’Assegurances Generals

Per Lídia López

Amadeu Calvó, Jaume Calvó i Enrique de la Mata, en un moment de la roda de premsa d’ahir.
Amadeu Calvó, Jaume Calvó i Enrique de la Mata, en un moment de la roda de premsa d’ahir. | El Periòdic

La família Calvó, propietària d’Assegurances Generals, es querellarà contra l’administrador designat en la intervenció de la companyia l’agost del 2019, Jordi Torrellas. Així ho van compartir ahir el fundador de l’empresa, Amadeu Calvó, i el president de la companyia en el moment de la intervenció, Jaume Calvó. La família presenta aquest  matí la querella contra Torrellas pels pressumptes delictes de falsedat documental, estafa processal i administració deslleial. «Després de dos anys de silenci, ha arribat el moment de dir prou i de posar fi a aquest desgavell», va declarar Jaume Calvó, que va mostrar la seva sorpresa davant del fet que «la companyia més solvent sigui intervinguda i liquidada en tres mesos». Fent un repàs dels fets, l’aleshores president d’Assegurances Generals va exposar que l’anunci de la intervenció es va produir el 16 d’agost del 2019, fet que els va agafar en ple període vacacional i «amb els deures fets». I és que, tal com va incidir Jaume Calvó, la companyia –fundada el 1984–, auditava els comptes des del 1993, amb l’actualització de la llei. De fet, el president va xifrar el patrimoni de la companyia en 20 milions d’euros, assegurant que «era la més capitalitzada del país». Únicament, van reconèixer, la companyia acumulava una quantitat excessiva de béns immobles, però comptaven amb un marge fins al 2023 per convertir-lo en patrimoni líquid, van puntualitzar.

D’aquesta manera, quan es va produir la intervenció, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) va designar a Torrellas com a administració de l’empresa mentre es dugués a terme el procediment, que tal com va reconèixer Amadeu Calvó, «pensàvem que seria transitòria». Segons va explicar Jaume Calvó, Torrellas va arribar al Principat l’any 2000 per treballar a BPA Assegurances, d’on va sortir l’any 2011 «de forma abrupta», i que, tal com van conèixer posteriorment, hauria cobrat comissions aparentment il·legals. Així, Torrellas va entrar a treballar per Assegurances Generals, encarregat dels programes informàtics. Amb el temps, però, aquesta relació laboral va finalitzar. D’aquesta manera, la família Calvó es va sentir inicialment tranquil·la amb la seva designació com a administrador, pensant que el seu coneixement «podria ajudar a aclarir els fets». A més, l’AFA els va instar a ser el màxim de col·laboradors amb l’administració, a la qual cosa van accedir. 

No obstant això, aquesta confiança es va anar diluïnt a mesura que van comprovar el «tracte marginal» de Torrellas, que «ens va arribar a manifestar que érem uns delinqüents». «Amb el temps vam saber que Torrellas va anar a Assegurances Generals per liquidar-la, i va arribar a dir que la seva voluntat era que la família Calvó quedés sense res», va dir l’aleshores president.

Errada de 40 milions

I és en aquest punt que es van produir els delictes dels quals ara acusen a l’administrador, el qual segons la família, «va aportar una valoració negativa de la companyia equivocant-se voluntàriament». D’entre les accions, s’hauria dut a terme un peritatge dels béns immobles fets en només set dies i «amb errors flagrants», com deixar de banda 30.000 metres de terreny, motiu pel qual, sospiten que el pèrit va ser coaccionat. En qualsevol cas, la família farà extensiva la querella a aquest professional, a banda d’iniciar també una acció pel civil contra l’AFA, de forma subsidiària. Així, de 20 milions en positiu, la companyia va passar a tenir un menyscapte de 20 milions segons les conclusions de la intervenció, en la qual van assegurar que es van aportar «documents falsos i inconclosos» a la Batllia, qui finalment va aprovar la liquidació al cap de tres mesos, decisió que Jaume Calvó va titllar d’«atropellament inaudit».

De fet, la família Calvó va assegurar que està disposada a «esgotar totes les vies», i si cal, arribar a Estrasburg perquè «el greuge és molt important i s’han vulnerat drets fonamentals». «Ho diem de forma clara i contundent: hem estat víctimes d’un espoli», va reclamar l’aleshores president, que va afegir que «s’ha posat en dubte la nostra dignitat i honor». Per la seva banda, el fundador de la companyia va insistir que «si alguna cosa m’ha caracteritzat és la meva serietat, cosa que ens va permetre aconseguir que un 25% de la ciutadania d’Andorra confiés en nosaltres com a companyia asseguradora», i xifrant en entre quatre i cinc milions la quantitat coberta anualment en sinistres als clients. «Lluitaré amb tots els meus esforços per recuperar allò que és nostre», va sentenciar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT