PUBLICITAT

Andorra la Vella

El SOA tanca l’octubre amb 592 inscrits i 1.745 ofertes de feina

Jover assegura que, per l’estacionalitat del país, és habitual que es donin pics de demanda de treballadors

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de les dependències del Servei d’Ocupació d’Andorra.
Imatge d’arxiu de les dependències del Servei d’Ocupació d’Andorra. | MARICEL BLANCH

El Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) va cloure el mes d’octubre amb 592 persones inscrites i 1.745 llocs de feina oferts. Així ho va compartir ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, posant en relleu la recuperació de mica en mica dels registres del SOA després de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. Jover va destacar que la xifra de 592 demandants de feina era lleugerament inferior als 642 aturats inscrits al SOA al tancament de setembre, i resultant el novè mes consecutiu a la baixa d’aquest nombre. En canvi, la variació de les vacants ofertes al mateix servei ha estat més contrastada i a l’alça, passant de les 1.402 ofertes al final del setembre a les 1.745 del darrer mes.

Cal tenir en compte que la proporció de llocs oferts respecte de les persones inscrites era de gairebé tres per cada un respectivament, al voltant de la qual el ministre va incidir que «qualsevol situació de desequilibri és preocupant». No obstant això, Jover va valorar que «és preferible aquesta situació que a la inversa», recordant que al febrer d’enguany, els registres del SOA corresponien precisament a tres aturats per cada vacant oferta. I és en aquest sentit que el ministre va fer una «lectura positiva» de les dades. A més, Jover també va recordar que aquest context «no és nou» al Principat, que té un teixit econòmic molt marcat per l’estacionalitat i que provoca que en certs moments «hi hagi més intensitat d’oferta de llocs de treball».

Sigui com sigui, el ministre Portaveu va puntualitzar que l’Executiu ha posat fil a l’agulla per mirar d’estabilitzar la situació i reduir la proporció de demandants per vacants, i a partir de les taules de treball que el Govern va engegar a l’estiu amb el teixit econòmic per tal de trobar solucions. En aquest sentit, Jover va recordar la flexibilització de les polítiques d’immigració per tal de facilitar l’arribada de més treballadors al país, i especialment, de cara la temporada d’hivern. Una mesura que es va impulsar vist que «el mercat nacional està saturat i no tenim suficient gent amb les competències adequades» per desenvolupar segons quines ocupacions. Per tot, el ministre va insistir que el context del SOA mostra el dinamisme creixent de l’activitat econòmica d’Andorra i els obliga a «no adormir-nos» per seguir pal·liant la situació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT