PUBLICITAT

Andorra la Vella

Aforament del 100% i mascareta opcional amb el certificat Covid

L’oci nocturn recupera l’horari habitual fins a les 05.00 hores, però mantindrà la capacitat al 80%

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Andorra té, des d’avui, un nou sistema de restriccions per la pandèmia del coronavirus que inclouen, per primera vegada, l’ús del certificat Covid com a eina d’accés a certs serveis. Tal com ja va avançar la setmana anterior el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el Consell de Ministres va aprovar ahir aquest decret de noves mesures excepcionals per la Covid-19 que permetrà als empresaris, de forma voluntària, optar a un aforament del 100% i prescindir de l’ús de la mascareta i la distància de seguretat. La mesura s’aplica a les persones a partir dels 16 anys.
D’aquesta manera, el Principat ha establert un mètode de restriccions en tres nivells distingits pels colors d’un semàfor: vermell, taronja i verd. En primer lloc, el nivell vermell s’adreça a les activitats més sensibles, com és el cas de les discoteques, pubs i similars que permetin el ball, i també en aquells esdeveniments de més de 1.000 persones. En aquests casos, serà obligatori controlar l’accés mitjançant el certificat Covid, però permetrà prescindir de l’ús de la mascareta i la distància de seguretat, a banda de recuperar el 100% de l’aforament. No obstant això, Benazet va incidir que l’oci nocturn no podrà optar a la totalitat de la seva capacitat, però augmenta fins al 80%. A més, el sector també torna al seu horari de prepandèmia, és a dir, que podrà obrir fins a les 05.00 hores.

El nivell taronja inclou bona part dels sectors serveis i d’oci, com per exemple, la restauració i els bars, els balnearis, les instal·lacions culturals i esportives, les perruqueries i centres d’estètica, entre d’altres. En aquests casos, els responsables dels establiments podran escollir si fan ús del control d’accés mitjançant el certificat Covid o no. Així, les empreses que optin per demanar-lo, podran tenir un aforament del 100% als locals, no fer ús de la mascareta i evitar la distància de seguretat. En canvi, els establiments que no regulin l’accés amb aquest document, hauran de mantenir les mesures restrictives actuals. De la mateixa manera, mantindran les mesures vigents els sectors de nivell verd, que inclouen els comerços i els camps de neu, en les zones obertes. En qualsevol cas, els treballadors, sigui quin sigui el nivell, hauran de fer ús sempre de la mascareta.

Paral·lelament, per garantir el bon funcionament del sistema, el Govern ha tirat endavant una nova aplicació de lectura del codi QR i ha elaborat uns plafons per informar els clients que es demanda el certificat. També és destacable que, a petició d’alguns actors dels sectors, es podrà aplicar una mesura d’accés diferent entre setmana i el cap de setmana. Així mateix, el titular de Salut es va mostrar segur del bon compliment de la norma per part de la societat andorrana, i va confiar en la responsabilitat de la ciutadania per no fer trampes a l’hora de fer ús del certificat Covid, recordant que «la falsificació documental i la suplantació d’identitat són delictes tipificats al codi penal».

La importància de la vacuna

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el Govern va informar ahir que havia detectat 27 nous positius en coronavirus al Principat, que elevaven el total d’infectats a 15.744. Els casos actius sumaven 193 persones, dels quals dos estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, un a l’UCI i un a planta. Sobre la població escolar, el ministre va detallar que hi havia 16 aules en vigilància: 16 de passives i una d’activa parcial. Cal posar en relleu que Benazet va fer un apunt sobre el col·lectiu infantil i adolescent –de zero als 14 anys–, pel fet que és el grup que ha patit una línia ascendent més destacada segons les dades d’incidència acumulada. Un fet que, pel ministre, posa en relleu la importància de la vacunació: «Imaginin, sense haver-nos vacunat, quina situació tindríem. Seria com la del principi de la pandèmia». 

Per això, seguint en aquesta directiva de basar la gestió de la pandèmia en la vaccinació, el Govern iniciarà el dilluns vinent, 22 de novembre, l’administració de la tercera dosi a les persones de més de 65 anys i les vulnerables, donant continuïtat a la vacunació dels padrins institucionalitzats i les persones immunodeprimides, si bé, en aquest cas, les persones que la vulguin rebre s’hauran d’inscriure. Fins ahir, s’havien inoculat 108.909 vacunes, i hi havia un 77,8% de població de més de 16 anys amb la pauta completa. A més, aprofitant l’avinentesa, Benazet va compartir l’efemèride del primer aniversari de la creació de l’Oficina Covid que se celebra avui, un servei que «ha estat clau per reforçar l’estratègia de diagnòstic i rastreig que hem impulsat».

PUBLICITAT
PUBLICITAT