Escaldes-Engordany
Els temporers posen de manifest les dificultats per trobar allotjament
Les immobiliàries confirmen la manca d’oferta per aquest perfil, que enguany s’ha accentuat
L’inici de la temporada d’hivern és pràcticament a tocar –sempre que la neu ho permeti–, i amb ella, els primers treballadors de la campanya estan arribant al país. Uns treballadors que, enguany, estan tenint moltes dificultats per trobar un habitatge per llogar pels mesos que duri la temporada d’hivern d’aquest 2021-22. Així, els missatges buscant allotjament s’acumulen als grups de residents al Principat de les xarxes socials com Facebook, on tots coincideixen a fer un diagnòstic evident: hi ha molts anuncis on es busca pis, però cap que n’ofereixi.
Diego Sirvent és un d’aquests usuaris que fa setmanes que busca una habitació per la temporada d’hivern. És argentí i serà la tercera temporada que ve a Andorra a treballar, i assegura que és l’any que més dificultats està tenint per trobar allotjament. Té contracte de feina en un establiment de lloguer de material de neu a Encamp i ha centrat la seva cerca allà. No obstant això, ha ampliat la recerca a parròquies com Canillo o la Massana, tot i que sap que la situació en aquestes també és complicada perquè «tinc amics que tenen feina allà i tampoc troben res». «Algunes immobiliàries ni em responen, i altres em diuen que no hi ha pisos i que tampoc n’hi haurà», va explicar, afegint que «tampoc estic trobant sort als grups públics». Sirvent té previst arribar al Principat el pròxim 15 de novembre, i a l’espera de poder trobar un habitatge propi, s’allotjarà inicialment en un hotel.
En una línia similar, el Tadeo Culell, argentí amb nacionalitat espanyola, vol mudar-se a Andorra després d’haver viscut un temps a Madrid. En el seu cas, no s’ha marcat unes pautes concretes de la temporalitat per la seva estada al país, però està patint la mateixa dificultat: li està costant trobar allotjament. Cal posar en relleu que, malgrat les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus, Culell assegura que «no he tingut problemes a l’hora de viatjar», si bé, en el seu cas, es desplaçava des d’Espanya. En qualsevol cas, el certificat facilitat des de fa uns dies pel Ministeri d’Afers Exteriors garanteix el desplaçament dels treballadors extracomunitaris.
Manca d’oferta
A l’altra cara de la moneda, les immobiliàries confirmen la dificultat d’enguany per oferir producte a aquests clients que busquen lloguer de temporada. Des de la immobiliària La Portella, Isa Díaz va exposar que ara no tenen habitatges en cartera destinats al lloguer, i que tampoc en tenen les agències amb les quals col·laboren i altres anys havien pogut cobrir la demanda. A més, va confirmar que els propietaris es «neguen rotundament» a llogar els seus pisos als temporers. «Hem proposat a alguns propietaris que aprofitin per llogar l’immoble que fa temps que tenen a la venda durant la temporada d’hivern per treure’n un benefici i diuen que ni parlar-ne perquè el dipòsit no els servirà per fer front als desperfectes», va declarar Díaz, que va compartir que «molts propietaris s’han queixat en anys anteriors que quan marxaven aquests temporers deixaven els pisos en molt mal estat». «Aquest és un gran hàndicap que dificulta més l’accés per aquest perfil de clients», va confirmar. I, és que, tal com va incidir, «hem pogut constatar els desperfectes en molts habitatges després de la temporada d’hivern», posant d’exemple que «sabem de casos on s’havien fet barbacoes a dins del pis, però no amb una brasa específica, sinó fent un foc a terra». «Molts propietaris ho tenen clar: prefereixen tenir el pis tancat que llogar-lo a temporers», va sentenciar.
D’aquesta manera, més enllà de la complexitat actual del mercat del lloguer andorrà, els temporers es trobarien amb una dificultat afegida alimentada de males experiències anteriors. Així mateix, Díaz també va puntualitzar que la Covid-19 pot haver influït, pel fet que «molts propietaris amb habitatges de lloguer es van veure afectats econòmicament sense rebre els lloguers», motiu pel qual, ara es decantarien per un lloguer a residents fixes al llarg de l’any o per vendre.
Tanmateix, altres persones també denuncien que alguns propietaris abusen del context actual i posen preus molt alts pel lloguer dels seus immobles. Així ho va posar de manifest una usuària de Facebook, que va compartir l’anunci d’un pis al Pas de la Casa de 30 metres quadrats pel qual en demanaven 1.000 euros mensuals de lloguer. Una xifra lluny de les condicions econòmiques d’aquests treballadors, ja que com ella mateixa va posar en relleu, «els salaris són de 1.121 euros».