PUBLICITAT

Ordino

Ordino facilita l’arribada de Grifols amb el vot en contra de Dolsa

Tudó informa de l’existència d’una partida d’un milió d’euros anual per a la construcció d’un viver

Per Victoria Gómez Pérez

Inici del Consell de Comú extraordinari celebrat ahir al matí a Ordino.
Inici del Consell de Comú extraordinari celebrat ahir al matí a Ordino. | EL PERIÒDIC

El Comú d’Ordino va aprovar ahir, amb caràcter d’urgència, els informes necessaris per declarar l’arribada de Grifols a la parròquia d’interès nacional perquè, a continuació el Govern demani el vistiplau del Consell de General per cedir els terrenys del Prat de la Farga a la multinacional catalana, que hi construirà allà el seu nou centre en immunologia. L’aprovació, però, va comptar amb el vot en contra del conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, que va expressar els seus dubtes en relació amb el projecte. D’aquesta manera, Dolsa va considerar que «falta molta informació sobre el pla de negoci», així com sobre les investigacions que s’hi duran a terme. «Si construir un laboratori P3 com el que es vol fer suposa molts sistemes de seguretat i molt complicats és perquè a dins s’hi fa alguna cosa perillosa», va considerar el conseller, tot advertint que «si un dia hi ha un problema, no es quedarà a la frontera entre Ordino i la Massana, sinó que serà un problema, i molt greu, per a tot el país». I va afegir: «I no estem preparats per afrontar-lo». 

Així mateix, Dolsa va retreure que se cedeixi els terrenys, de propietat pública, a Grifols sense que aquesta pagui un lloguer a canvi i es va preguntar per què la farmacèutica vol venir a Andorra, quan ja té una seu a Irlanda, amb una fiscalitat més baixa, però sota la normativa europea. «Què volen fer a Andorra que no poden fer a Irlanda?», va demanar. A més, va insistir que, més enllà de la comissió d’experts del Govern, cal que una institució internacional controli què s’hi fa a l’interior i va lamentar que tot i que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, li va prometre un document amb les entitats que hi constarien, des del 9 de juny «ningú m’ha fet arribar res». Amb tot, Dolsa va insistir que des de X’Ordino «no tenim res en contra de Grifols, ni del Govern, però es tracta d’un possible problema de salut pública i no permetrem el mínim risc contra la salut de les persones».

D’altra banda, la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, tot i votar a favor de la declaració d’interès nacional, també va fer un seguit de qüestions a la majoria, que el cònsol major, Josep Àngel Mortés, no va poder respondre. Primer, i segons es desprèn d’un informe que van rebre tots els consellers ordinencs aquest dilluns, Tudó va preguntar com es modificarà l’actual pla urbanístic que atorga una potència màxima de 20 kw per a ús industrial, mentre que Grifols ja ha avançat que per executar les seves activitats en necessitarà 800. Segon, i tal com va informar la consellera, hi consta una partida d’un milió d’euros anuals per a la construcció d’un viver, sense especificar a on ni per a quants animals, ni de quina espècie. «Estic a favor que la ciència requereix l’experimentació amb rosegadors, però són molts diners i volem saber de quina mena d’animals estem parlant», va declarar. En aquest sentit, Benazet va negar a EL PERIÒDIC que es plantegi construir cap viver i va assegurar no saber a què es referia Tudó. «Suposo que ho treu de la previsió de despeses de Grifols, però en cap cas anirà a càrrec del Govern o el comú i els únics animals que hi haurà seran ratolins, res més», va etzibar el ministre.

Per últim, la consellera de Movem Ordino va anunciar una partida per a la construcció d’un sistema d’extracció dels gasos que es generin al laboratori, sense més detalls. A tot plegat, Mortés l’únic que va contestar és que «no tenim més informació que la que hi ha a l’informe», però «fem total confiança al Govern i als seus tècnics». També va assegurar que «jo em moc cada dia per la parròquia i no m’he trobat amb cap ciutadà que estigui en contra del projecte, tot el contrari. Tothom està una mica a l’expectativa, però encantat i confiant en el Govern».

Finalment, en relació amb la picarabaralla de la setmana passada en què Mortés va assegurar que Dolsa havia insultat els cònsols i el comú, el conseller va voler explicar la seva versió: «Tot el que li vaig dir [a Mortés] és que tenim un cònsol major que és un paperina. I ell em va penjar el telèfon. En cap moment vaig insultar la cònsol menor o la corporació. Dir-li a algú que és un paperina potser és un menyspreu, i per això ja vaig demanar disculpes, però no crec que sigui un insult», va cloure Dolsa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT