PUBLICITAT

Andorra la Vella

Casadevall proposa la figura de l’assessor per agilitzar la justícia

La nova figura hauria de servir per desencallar i fer avançar els dossiers acumulats

Per Alba Llacuna

La nova batlle, Berta Hidalgo, en el moment de jurar el càrrec.
La nova batlle, Berta Hidalgo, en el moment de jurar el càrrec. | A. LL.

La justícia és lenta de mena, però quan no hi ha tot el personal necessari encara ho és més. Això és el que està passant i el Consell Superior de la Justícia (CSJ), en el pla de xoc en el qual treballa per agilitzar el sistema judicial, contempla la contractació d’assessors jurídics. Així ho va indicar el president de l’organisme judicial, Enric Casadevall, després del jurament, ahir, de la darrera secretària judicial, dels cinc que fan el salt a batlle, Berta Hidalgo.

Sobre aquesta figura, Casadevall va explicar que es tractaria de persones eventuals que ajudarien a analitzar els casos acumulats i intentar desencallar-los. D’aquesta manera, les places de funcionari servirien per cobrir el «dia a dia» de la Batllia, mentre que, les d’assessor jurídic per treballar en «l’estoc», sobretot en les batllies especialitzades, on Casadevall, va recordar que, els casos, cada vegada són més «complexos», com els de cibermonedes, ciberdeliquència o temes financers, que requereixen que «el batlle tingui assessorament de tècnics».

Aquesta figura no és nova a Europa. De fet, el president del CSJ va posar com a exemple França, on «el ministre de Justícia ha agafat 2.000 assessors jurídics que ajuden a magistrats i fiscals a fer avançar els dossiers». Dins d’Andorra, va especificar que «si es cobreixen totes les necessitats, només serien necessaris quatre o cinc assessors durant un o dos anys», fins que s’agilitzés tota la matèria enrederida.

Una nova figura que, tal com va assegurar Casadevall, té el ple suport del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.

Sense fiscals ni secretaris
De nou, l’edicte per cobrir dues places de fiscal ha quedat desert. Segons va explicar Casadevall, «se’n van retirar dos o tres abans, un o dos abans dels exàmens i, dels que es van presentar, no vam poder agafar a cap», creant «un problema greu», per la falta de fiscals adjunts.  A més, va confirmar que en breu es tornarà a treure un edicte amb aquestes vacants amb l’objectiu de cobrir-les.

Referent a les de secretaris judicials, el president del CSJ va especificar que són sis les places que sortiran en edicte. Aquestes, però, no es convocaran de forma immediata, sinó que es farà al setembre esperant «a veure si de tot aquest jovent que acaba la carrera, algú s’anima».

El dossier amb el pla de xoc, on demanarà la creació d’una vintena de places, estarà enllestit en breu. «Ara s’han de fer reunions amb el Govern per explicar el projectes, argumentar per què volem més gent i, aleshores, l’Executiu presentarà un crèdit extraordinari al Consell General», va indicar el president.

Convenis amb la UdA
Durant el jurament, Casadevall també va avançar que dilluns es firmaran els tres convenis amb la Universitat d’Andorra que permetran oferir una formació més específica a aquelles persones que volen iniciar la seva carrera judicial al Principat.
Sobre aquests acords, el president del CSJ va especificar que hi haurà un conveni marc i dos d’específics. Respecte a aquest darrer punt, un dels convenis servirà per incorporar assignatures concretes en el màster de Dret i, l’altre, un curs de dos anys per ajudar a formar-se a les persones de cara a presentar-se a futurs concursos i garantir-se una bona preparació.

En aquest sentit, Casadevall va voler deixar clar que el curs de dos anys no és un ensenyament reglat, però que, en tot cas, tindrà «un plus» –que no necessari– en els edicte. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT