El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va assegurar ahir que el sector de l’hostaleria no té un problema de manca de qualitat dels professionals, sinó de quantitat. «No sé qui s’ha tret de la màniga que falta personal qualificat; jo mai he dit això, perquè no és que ens faltin subdirectors d’hotel o xefs de cuina, sinó que ens falten subdirectors d’hotel, xefs de cuina, cambrers, recepcionistes, caps de recepció… Ens falta de tot», va afirmar taxativament Pujol. És per aquest motiu que demana al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que s’obrin les quotes d’immigració, opció que des de l’Executiu ja s’ha descartat, mentre el Servei d’Ocupació continuï comptant amb un miler d’aturats. «La majoria del personal que podria treballar en hoteleria i restauració i que actualment està inscrita al Servei d’Ocupació, ja la coneixem. Ja els hem fet entrevistes i si no se’ls ha contractat és perquè o no complien els requisits o ells mateixos han rebutjat el lloc de feina», va explicar el director de l’UHA. En aquest sentit, va reconèixer que «no podem posar excuses i les condicions són les que són», si bé va considerar que s’ha fet pal·lés «cert acomodament». «Jo no vull treball en horari partit, jo vull cobrar més, jo visc a Sant Julià i no vull anar a treballar al Pas de la Casa», són algunes de les justificacions més repetides, així que, «malgrat que prioritzem la gent que ja viu al país, perquè a nosaltres [els hotelers] també ens surt més barat», finalment, «ens veiem obligats a anar buscar-la fora». A més, Pujol va recordar que qualsevol persona, tingui feina o no, pot apuntar-se al Servei d’Ocupació, de manera que la xifra actual de desocupats podria no ser del tot real.
Quina és la solució a tot, però, continua sent una qüestió sense resoldre. De fet, el mateix Pujol va admetre no saber-ho amb exactitud, tot i que sí que va rebutjar l’opció d’apujar els sous, ja que a Andorra són similars als dels països veïns i «si a tot arreu un xef cobra 2.500 euros, aquí no en cobrarà 4.000».
Amb tot, va declarar que el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, hauria de negociar, a banda d’amb Gallardo, amb representants del Servei d’Ocupació i Treball i, «potser, s’haurien de modificar els criteris d’entrevistes i selecció i els requeriments per part de les empreses». «Entre tots hem de trobar la solució amb la màxima celeritat», va apuntar Pujol. Una celeritat que, tenint en compte que demà comença juliol i que en 10 dies arriba el Tour, és més urgent que mai «si volem oferir un bon servei a totes les persones que ens visitin». I Pujol va avisar: «No ens podem plantar amb les possibles conclusions al 31 de juliol, perquè això suposaria haver de contractar una persona només per a un mes i mig», fet que podria posar més pals a les rodes a la situació actual.
En un altre ordre de coses, el director de l’UHA va comunicar que en la reunió mantinguda aquest dilluns amb Torres es va comentar la possibilitat que durant la primera quinzena de juliol estigui disponible l’aplicació que ha de permetre els residents andorrans viatjar a l’estranger sense restriccions. Actualment, el certificat que es facilita a la plaça de braus un cop rebuda la segona dosi de la vacuna, «en un format casolà», és suficient per anar a Espanya, França i Portugal, però des de la Unió Europea es demana una aplicació mòbil que ja estaria definint els últims detalls.
Màxima ocupació
Pel que fa a l’ocupació hotelera durant el darrer cap de setmana, Pujol va apuntar que aquest ha estat el millor des de l’inici de la pandèmia, ja que es va fregar el 74,75% amb 46 establiments oberts. «És una xifra que ja esperàvem perquè comptem que estem a final de juny, ha començat l’estiu, els paquets d’hotel més entrada als concerts del Mountain Music estan funcionant molt bé i, a més, ha coincidit amb Sant Joan», va destacar. Tot i això, encara hi ha una desena d’hotels que no han reobert, però que ho podrien fer en els pròxims dies, ja que demà s’acaben les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT). A més, n’hi ha una quinzena més ja ha anunciat que no reobrirà fins al pròxim hivern, de manera que «a l’estiu podríem tenir el 80% dels establiments oberts».