ESCALDES-ENGORDANY
El Govern redueix les ajudes al lloguer dels bars del 75 al 50%
L’associació lamenta que no se l’hagi informat i assegura que la prestació encara és necessària
El Consell de Ministres va aprovar ahir reduir del 75 al 50% l’aportació de l’Executiu a les ajudes al lloguer comercial dels bars i cafeteries. Una reducció que segons el ministre Portaveu, Eric Jover, va d’acord amb l’evolució sanitària i l’aixecament de les restriccions que poc a poc van deixant d’afectar el sector –com l’ampliació de l’horari d’obertura de la setmana passada–. «Hem de ponderar l’esforç econòmic del Govern. Els recursos no són infinits i, tot i que estem aquí per ajudar [...], hem de trobar l’equilibri entre la gestió eficient dels cabals públics i l’acompanyament al teixit econòmic i empresarial del nostre país», va declarar Jover. Tot i això, la mesura va ser rebuda amb sorpresa per la Unió de Bars, ja que tal com va admetre un dels seus portaveus, Francesc Medina, «a nosaltres ningú ens ha informat ni ens ha demanat asseure’ns a negociar-ho». Malgrat no voler fer declaracions fins a veure la publicació oficial i comentar-ho amb la resta d’associats, Medina va avançar que l’ajuda del 75% «continua sent necessària», de manera que, d’entrada, no serà acceptada de bon grat entre el col·lectiu.
Encara en relació amb les prestacions per part de l’Administració, Jover no va desvelar si l’Executiu sucumbirà a la petició del sector turístic que demana allargar els ERTOs un mes més, fins al 30 de juny, quan venç el seu termini legal. El ministre va recordar que aquest és un mecanisme «molt flexible» que permet valorar i aprovar la seva pròrroga en l’últim moment, que fins ara ja ha costat «una cinquantena de milions» a les arques de l’Estat, i per tant «s’activa i desactiva» en funció de les necessitats. Així, Jover va apuntar que «s’ha demostrat» que quan es reactiva la mobilitat als països veïns també ho fa l’economia del Principat i, vista la derogació de la majoria de restriccions especialment a Catalunya, els ERTOs al turisme podrien acabar aquest mateix mes de maig, en contra del que demanen els hotelers. Amb tot, va reconèixer que «estem detallant mesures d’acompanyament per a partir del 30 de juny, sabent que la recuperació econòmica no serà d’un dia per l’altre», mentre que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afegir que es demanarà al Consell General una nova pròrroga per facultar al Govern perquè pugui establir mesures excepcionals per protegir la salut pública.
Evolució a la baixa
Pel que fa a l’actualització sanitària, Benazet va informar que actualment hi ha 197 casos positius, 17 menys que dimarts, fet que suposa «el primer cop que estem per sota dels 200 des de l’agost de l’any passat». A més, la pressió hospitalària continua a la baixa amb tres ingressats –dos a l’UCI, un sota ventilació mecànica, i un a planta– i les defuncions es mantenen en 127. Quant a la població escolar, hi ha quatre aules en vigilància total i 10 en parcial.
Finalment, en relació amb el brot de l’espectacle cultural de Sant Julià aparegut la setmana passada, no s’han identificat més positius i la xifra total és de 23 persones contagiades. En aquest sentit, Benazet va subratllar que «veiem que els darrers brots s’acaben ràpid per l’efecte tallafoc de les persones vacunades», mateixa raó per la qual, des de principi d’abril, «la majoria de nous positius se situen sota la franja dels 30 anys,«gràcies al nombre important de persones majors d’aquesta edat» que ja ha rebut com a mínim la primera dosi.
El pla psicològic, estancat
D’altra banda, Benazet va insistir que el programa d’atenció psicològica per la Covid-19 començarà aviat i que en aquests moments s’estan acabant de polir alguns convenis i detalls, com la comissió de seguiment d’aquest programa. «Encara no tenim data, però hi ha molts psicòlegs que s’hi volen adherir [...] Estem afinant els últims malentesos», va reconèixer el ministre, tot destacant el paper «altruista» que aquests professionals van jugar durant la primera onada de la pandèmia.