PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern aprova la modificació del Reglament del dret a la defensa

El text precisa torns d’ofici per casuístiques de violència de gènere i de persones víctimes de tràfic humà

Per Lídia López

Josep Maria Rossell i Joan León, durant la seva compareixença d’ahir.
Josep Maria Rossell i Joan León, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Consell de Ministres va aprovar ahir la modificació del Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrada. Segons va detallar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el primer reglament datava de l’any 2014, però va rebre modificacions els anys 2016 i 2017. En aquest sentit, Rossell va exposar que el text desenvolupa aquest dret en virtut dels torns de guàrdia davant el Cos de Policia, batlles i tribunals, i també l’assistència tècnica lletrada gratuïta. 

A la roda de premsa, el va acompanyar el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, que es va encarregar de dessenvolupar les principals modificacions incorporades. En primer lloc, es vol garantir l’assistència lletrada en els processos de medicació familiar, en el moment que s’ha d’elaborar un conveni, com per exemple un divorci o una separació. D’altra banda, al voltant dels torns d’ofici, s’ampliarà per tractar la defensa i assistència lletrada en els casos de violència de gènere i a les víctimes de tràfic humà. En el segon cas, es correspon a una adaptació de la norma al Conveni del Consell d’Europa. «El reglament aporta beneficis. S’incorporen les qüestions de violència de gènere, que no estaven previstes i ara sí que són aplicables», va destacar el ministre, que va detallar que fins ara, la casuística es tractava en un torn d’ofici general, si bé hi havia un lletrat dins del Departament d’Afers Socials que se n’encarregava. I al voltant dels casos de tràfic humà, Rossell va indicar que «es dona compliment als requeriments internacionals i dona més garanties a la ciutadania».

Per últim, el reglament també estableix que les persones en risc d’insolvència tindran dret a l’assistència lletrada gratuïta en el moment que se sol·liciti la mateixa.

Així mateix, al voltant de la recepció de la normativa per part del Col·legi d’Advocats, el ministre va assegurar que s’han mantingut converses mentre es desenvolupava el text i que van trobar una «total col·laboració i predisposició», i que «en cap cas hem trobat un motiu pel qual s’hagin mostrat disconformes». 

Funció Pública està investigant els CRA al centre penitenciari

Preguntat pels mitjans de comunicació en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, va fer referència a la polèmica sorgida al voltant d’uns Complements de Responsabilitat Addicional (CRA) que s’haurien atorgat a tres treballadors del centre penitenciari. León va exposar que es tractava d’uns complements amb data dels anys 2012, 2015 i 2017, i que actualment s’està investigant des del Ministeri de Funció Pública, que ja ha demanat la informació corresponent a l’administració del centre penitenciari i aquest estaria elaborant els informes pertinents. En concret, el secretari d’Estat va indicar que es vol resoldre per quina necessitat es van atorgar aquests CRA. Per tot, León va confirmar que ara correspon a Funció Pública esclarir els fets i, un cop hi hagi totes les dades, es farà el retorn al Ministeri de l’Interior.

PUBLICITAT
PUBLICITAT