PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 60% dels ciutadans creu que la Covid l’ha afectat a la vida personal

El 86% dels enquestats considera que la gent està complint les mesures decretades al país

Per Lídia López

Gent passejant per l’avinguda Carlemany durant les festes de Nadal.
Gent passejant per l’avinguda Carlemany durant les festes de Nadal. | El Periòdic

El Tercer Observatori del 2020 elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) revela que el 59% de la població considera que el context de pandèmia mundial l’ha afectat molt o bastant a la seva vida personal. Entrant al detall de la dada, els més joves, de 18 a 24 anys, van ser els que més ho van considerar, en un 65% dels casos. La xifra d’afectació va decreixent amb l’edat, i per això, al costat oposat de la balança, un 43% de les persones a partir de 55 anys van dir que la situació els estava afectant poc o gens.

Pel que fa als aspectes que van considerar que els estaven afectant, el més freqüent va ser el distanciament de familiars o amics en un 21% dels casos, seguit de l’aspecte laboral o econòmic –20%–, i a l’estat anímic –19%–, si bé, novament, es pot distingir un punt de vista diferent en funció del grup d’edat. D’aquesta manera, els més joves, d’entre 18 i 24 anys, van considerar que l’aspecte que més els afectava era en relació amb l’estat anímic, en un 25% dels casos, seguit de prop del 24% que va votar pel distanciament dels éssers estimats. El següent grup d’edat, de 25 a 39 anys, va situar en primera posició l’aspecte de feina i diners –20%–, seguit també per la distància amb família i amics –19%–. El grup de 40 a 54 anys va mostrar-se molt afectat per la qüestió laboral i econòmica, essent la resposta més escollida en un 31% dels casos; i en segon lloc, es van mostrar afectats en el sentit psicològic amb un 22,5%. Finalment, els enquestats de més de 55 anys, es van reconèixer sentir-se afectats primerament pel distanciament de familiars i amics –24,5%–, seguit de l’estat anímic –18%–.

D’altra banda, una altra de les conclusions de l’enquesta és que el 86% va considerar que la població d’Andorra està donant un exemple de civisme i solidaritat envers el compliment de les mesures decretades per frenar la Covid. No obstant això, novament hi ha una diferència generacional respecte d’aquesta opinió, i mentre que a partir dels 25 anys, la població considera per sobre del 85% que la gent està complint correctament –la xifra més elevada és el 88% de persones entre 40 i 54 anys que ho creuen–, els joves de 18 a 24 anys presenten una xifra del 76% en aquest sentit. Així mateix, aquesta franja d’edat també és la que més va considerar que la població estava sent indisciplinada, en un 12% dels casos. Encara pel que fa a aquesta qüestió, també és ressenyable la diferència d’opinió entre homes i dones, on ells creuen més que s’estan seguint les normes –89%–, i elles creuen en més volum que la gent està sent incívica –11%–.

Preocupació pel tancament

El Tercer Observatori del CRES també va voler fer un punt sobre els diversos elements que generaven neguit a la població del país per la situació creada arran de la Covid-19. En concret, va oferir un total de vuit respostes entre les quals escollir, i on la més votada va ser la de les restriccions a les fronteres, que impedeixen l’entrada i sortida del país tant dels turistes com dels mateixos residents, amb un 87% de vots. El segon aspecte que més neguit generava entre els enquestats era la saturació dels serveis de salut, anomenat en un 84% dels casos. I en tercer lloc, també el 84% de les persones es va mostrar preocupada per la gent que no compleix amb les normes de seguretat envers la Covid-19 decretades pel Govern. 

La resta d’elements que va recollir l’enquesta van ser, en ordre decreixent de neguit: perdre la feina (72%); l’entrada de turistes un cop finalitzin les restriccions frontereres, en relació amb l’aspecte sanitari (68%); no poder pagar les factures (67%); el seu estat de salut físic i mental (65%); i sortir al carrer (72%).

Pel que fa a aquest aspecte, i observant els grups d’edat, els elements votats en més ocasions coincideixen amb els tres que lideren la classificació, però repartits de forma diversa. Així, els més grans, majors de 55 anys, es van mostrar més preocupats per les persones que incompleixen les normes, amb un 85% de les respostes; els dos grups del mig, que comprenen les edats de 25 a 39 i de 40 a 54, van decantar-se majoritàriament per les restriccions a les fronteres, en un 91% i 92% respectivament; i per últim, de 18 a 24 anys van considerar en un 91% que l’element que més neguit els generava era l’estat del sistema sanitari. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT