PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut sospita que una «soca més infecciosa» hauria arribat al país

S’elaborarà un estudi genòmic a Sant Vicenç d’Enclar a l’espera de 26.000 vacunes de Covax

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la darrera compareixença per actualitzar la situació epidemiològica del Principat.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la darrera compareixença per actualitzar la situació epidemiològica del Principat. | SFGA/JAViladot

Amb pràcticament els mateixos contagis que es detecten per dia, Sant Vicenç d’Enclar compta amb 61 casos de coronavirus: 41 residents i 20 professionals del centre. Per això, s’elaborarà un estudi genòmic amb l’objectiu de conèixer si es tracta d’una soca similar a la que ja han detectat altres països europeus com el Regne Unit, Itàlia, Espanya o França. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va concretar que ho faran els ministeris de Salut, Afers Socials, i professionals sanitaris de la residència, que s’integraran al grup de treball.

«És sospitós», va recalcar el ministre, tot afegint que s’està analitzant per quin motiu aquest brot ha anat «tan ràpid». I és que aquestes noves soques serien «més transmissibles i infectives», va manifestar, la qual cosa fa pensar que s’hauria produït a la residència, on els casos van comptar amb un període d’incubació més curt de l’habitual i on, de moment, no s’ha evidenciat cap error o mal funcionament dels protocols de seguretat que haurien originat el brot pandèmic.

Amb tot, també s’optarà per elaborar aquesta anàlisi amb altres pacients externs al centre geriàtric perquè s’estan registrant transmissions similars a famílies. La preocupació principal en aquest sentit és que augmenti la pressió del sistema sanitari. «Hi ha hagut un increment molt important de casos en una franja molt petita de temps», va comentar Benazet, que va emfatitzar que són «aspectes que criden molt l’atenció». Tanmateix, va deixar clar que no hi ha evidència que la mutació «tingui més agressivitat» pel que fa a la simptomatologia, sinó que es constata una propagació més ràpida de la infecció.

No obstant això, des de l’Executiu preveuen una davallada de la taxa de reproducció del virus a mitjans de setmana. En concret, esperen que se situï als 1,15 punts el dimecres.

Vacunes sense data d’arribada

Pel que fa a la campanya de vacunació, no hi ha cap novetat sobre l’arribada de les dosis que s’haurien d’haver començat a administrar el diumenge, segons va anunciar el Govern. En ser preguntat sobre la qüestió durant la darrera compareixença per actualitzar la situació epidemiològica del Principat, ahir a la tarda, el ministre Benazet va exposar desconèixer el motiu del retard i va excusar-se reiterant que se segueixen signant diversos documents administratius i jurídics relatius als convenis amb la farmacèutica i els estats que subministraran les vacunes.

«No depén de nosaltres», va reiterar Benazet, que va insistir que la primera remesa de 2.000 vacunes encara no ha arribat de Madrid «per aspectes aliens a nosaltres, que depenem de l’acord amb la UE, i per traves administratives internes del govern d’Espanya i de Pfizer». Així va rebutjar anunciar una data concreta per a l’inici de la vacunació que, en una primera fase, cobrirà totes les persones de les residències, els professionals sanitaris, el personal del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), del SAAS i dels Centres d’Atenció Primària (CAP) que estan a primera línia d’actuació. També s’espera que arribin vacunes de Moderna des de França.

Dosis suficients

Andorra també forma part del grup Covax, al qual l’Administració ja va adelantar uns 240.000 euros per diverses vacunes. Recordant-ho, el titular de la cartera de Salut va puntualitzar que a través d’aquesta via s’espera obtenir dosis suficients per vacunar 26.000 persones al país. La vacuna en qüestió seria la d’Oxford-AstraZeneca, certificada per l’agència reguladora de medicaments del Regne Unit, i es preveu obtenir-la al llarg del primer trimestre d’aquest any 2021.

Pel que fa a l’adhesió dels professionals sanitaris a la campanya de vacunació, Benazet va assegurar que ja s’han inscrit un 80% per rebre la dosi del vaccí, després d’efectuar xerrades informatives per esvair dubtes i possibles efectes adversos que es podrien generar. També se’n faran a la resta de ciutadans.

Una trentena de casos nous i pujada de la Ro fins a 1,36

Salut ha detectat 29 casos nous en les darreres 24 h. Així ho va expressar Benazet, tot recalcant que la mitjana de contagis supera la seixantena. Actualment, hi ha 666 malalts actius. Des de l’inici de la pandèmia es registren 8.682 casos totals , dels quals 7.825 corresponen a la segona onada, 86 defuncions i 7.930 persones recuperades. Pel que fa a la pressió del sistema sociosanitari, el ministre va expressar que hi ha 18 persones ingressades a planta de l’hospital, cinc a l’UCI, de les quals tres compten amb ventilació mecànica. En relació amb el Cedre, hi ha 22 pacients, un menys que diumenge, dels quals 11 són residents de Salita, 10 de Sant Vicenç d’Enclar i un de l’Albó. En aquesta darrera s’hi han produït sis contagis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT